Ungváry Zsolt: Sokkoló adatok

Bizonyos idő után – stílszerűen szólva – immunissá válok a különféle világpánikokkal szemben. Most éppen a néhány hete még mindannyiunk előtt ismeretlen koronavírus lett a rettegés tárgya, ami Kínából szabadul rá az emberiségre, ezért aki kínait lát, az visítva menekül. Hála az információáramlásnak, ha Vuhanban sorozatos megbetegedéseket észlelnek (legalábbis a mindig mindenben pontos és megbízható média erről tájékoztat), akkor a kőbányai kínai étterem kiürül. Sajátságos kapcsolat ez, hasonló a példázatban szereplő lepkéhez, amely Brazíliában megrebbenti a szárnyát, és ettől megváltozik a történelem.

Számos repülőjáratot töröltek, szinte leállt a légiforgalom az ázsiai ország és a Föld egyéb vidékei között. A buszon az utas ijedten ül át, ha a szomszédját arca alapján kínainak véli, aki hiába bizonygatja, hogy vietnami.

Az imént épp megnyitottam egy hírt, miszerint Hupej tartományban hatvannégy áldozatot szedett hétfőn a vírus, az összes diagnosztizált fertőzött száma 13 522. Ijesztő adatok, kétségtelenül. Némileg árnyalja a képet, hogy Hupejnek 58 millió lakosa van, míg egy másik cikk arról számol be, hogy hazánkban (10 millió lakos) egy hét alatt 18 ezren betegedtek meg influenzában. Ennek nincs akkora visszhangja. Az influenzánál nem szokták naponta közölni a halálos áldozatok számát, de utólag mindig kiderül, hogy százas vagy inkább ezres nagyságrendű szokott lenni évente.

Persze, ha stresszelni akarjuk magunkat, bármivel megtehetjük, csak kellően tendenciózusnak kell lenni. Az ugyancsak fertőző maláriában évente egymillióan hunynak el (ebben eltérő statisztikákat találtam, de a nagyságrend ilyesmi). Még sincs tele az internet az ilyen bombasztikus címekkel: „Ma is meghaltak háromezren maláriában”. Vagy: eddig globálisan 4 millió abortuszt hajtottak végre, pedig még csak február van; Magyarországon közel háromezret. Tehát amíg a kedves olvasó átfutotta a mai koronavírusos híreket, hazánkban legalább egy magzatot feldaraboltak, és kidobták a kukába.

De rá lehet ijeszteni a reggel munkába indulókra efféle felütésekkel: az idén eddig világszerte százharmincezer halálos közúti baleset történt. Szándékozik ma autóba ülni? Gázkazánját viszont nyugodtan megjavíttathatja, mert a gázkészletek még 158 évre elegendőek, ámbátor jön a globális felmelegedés, akkor meg minek a gáz?

Kedvenc adatom, hogy a Föld 30 km/másodperces sebességgel robog Nap körüli pályáján, vagyis amíg reggel gyanútlanul felhörpintjük a kávénkat, az alatt elszáguldunk Bécsig, de ha lassan kortyolgatjuk, el lehet jutni Londonig, sőt New Yorkig is. Mi lesz, ha nekimegyünk valaminek, ebben a rohanásban ki tud figyelni?

A szívem ma is vert vagy százezerszer, amióta élek, azóta közel kétmilliárdszor. Jobb nem is belegondolni, mi lett volna, ha egyszer kihagy pár százat.

Szóval, lehet mindenféle rémisztőket írni. Számomra a legsokkolóbb egy közvélemény-kutató felmérése volt, amely azt vélelmezte, hogy a Momentum támogatottsága 20 százalék felett van. Na, ez egy igazán veszélyes vírus.

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre