Szervezett támadás indult a Fülöp-szigeteki keresztények ellen

Mint sántától a mankót, úgy vennék el a fegyveresek elől menekülő törzsi embereknek oltalmat nyújtó keresztény egyháztól ingatlanait. Egyik házukat katonák rombolták le.

A Fülöp-szigeteki Krisztus Egyesült Egyháza keresztény gyülekezet (UCCP) házai az 1990-ben indult kezdeményezés óta egyre több helyen menedékhelyként, a béke szigeteiként is szolgálnak a rászorulóknak.

A HARAN-házak (angol mozaikszó, magyarul nagyjából annyit tesz: Otthon és szentély a megújulásra, cselekvésre és megerősödésre) több mint 500 törzsi menekült számára biztosítottak menedéket, miután a hadsereg katonáinak zaklatásai miatt elmenekülni kényszerültek falvaikból.

Január 25-én a Davaóban található HARAN-házat rongálták meg súlyosan késekkel felfegyverkezett támadók – jelentette az International Christian Concern.

A támadás tíz nappal a regionális békekonferenciát követően történt, ahol határozatot hoztak arról, hogy a szóban forgó házat be kell zárni, ugyanis – szerintük – az oda menekült törzsi emberek alapvető jogait sértik az intézmény falain belül.

Válaszképpen az UCCP püspöki tanácsa nyilvános bocsánatkérést követelt a január 29-én közreadott nyilatkozatban, ahol kifejtik: meglehetősen aggasztó a tény, hogy az Alamara paramilitáris csoport tagjainak pár nappal azelőtti erőszakos behatolása szervezetük egyik épületébe, amely épp a hasonló fegyveres erők elől elmenekült emberek számára nyújtott menedéket, normálisnak, sőt kívántnak minősül.

„A Regionális Tanácsnak nincs joga megkövetelni egy egyház missziójának megszakítását, hovatovább, megvádolni egy egyházat, mely cselekvően végzi keresztény küldetését a szegények és elnyomottak védelmében”– írja a püspöki kar.

Az egyházi csoport sajnálatát fejezte ki a térségben passzívan jelenlévő rendőrség irányába is.

Az UCCP vezetősége felhívást intézett Davao városi tanácsához, hogy emberi jogi szervezetein keresztül indítsanak vizsgálatot a HARAN-házba való erőszakos behatolás és az azt ért rongálás ügyében.

Kiemelt képünk forrása az International Christian Concern.

Iratkozzon fel hírlevelünkre