Ismét lecsaptak az iszlamisták Burkina Fasóban

Sokan haltak meg iszlám szélsőségesek támadásában a Burkina Faso északi részén fekvő Silgadji településen – közölték a helyi és biztonsági források kedden.

A helyszínről elmenekült emberek beszámolóiból egyelőre nehéz megállapítani a szombaton történt terrorcselekmény halálos áldozatainak pontos számát. Egy magát megnevezni nem kívánó biztonsági forrás 10-30 halottról beszélt. Hozzátette, hogy a biztonsági erők megpróbálnak eljutni a területre, amelyet valószínűleg elaknásítottak, éppen ezért nagy óvatossággal lehet csak megközelíteni.

Silgadji lakosai elhagyták a települést és vasárnap megérkeztek a légvonalban mintegy 30 kilométerre fekvő Bourzanga városba. Egy szemtanú telefonon beszámolt arról, hogy a terroristák Silgadji főterére terelték az embereket, akiket két csoportra osztottak. A férfiakat kivégezték, a nőket felszólították, hogy hagyják el lakóhelyüket.

Elmondása szerint a terroristák nem hagyták el Silgadjit, fegyvereseik még mindig a település környékén ólálkodnak, ahol megrongálták a távközlési vezetékeket. A nyilatkozó mintegy ötvenre becsülte a terroristák számát.

Burkina Fasóban az utóbbi két évben százak vesztették életüket és majdnem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból az erőszak fellángolása miatt, amelynek következtében az államhatalom gyakorlatilag összeomlott az ország északi részén.

Az ENSZ adatai alapján Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A nyugat-afrikai állam északi, Malival és Nigerrel határos szegletében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen.

Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak. Az ENSZ adatai szerint a dzsihadisták támadásaiban Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban tavaly négyezren meghaltak.

 

Magyarország kiáll a Burkina Fasoban üldözött keresztények mellett

Azbej Tristan államtitkár karácsony előtt Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Faso-i püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség országban tapasztalható helyzetéről. A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal tárgyalt. 

Ezt követően ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Faso-i látogatás során Azbej Tristan

a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget,

és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A helyi viszonyokat jól szemlélteti, hogy az államtitkár utazását teljes titokban kellet megszervezni, hogy ne keltsék fel a dzsihadista terrorszervezetek figyelmét.

 

A témában olvasásra ajánljuk: 

MTI/S4C News