Koronavírus: a szakértő szerint félelemkeltés zajlik

Kínán túl már világszerte is ijedtséget okoz a koronavírus, mely eddig 130-nál több halálos áldozatot követelt, és közel hatezer embert fertőzött meg. A Kínában tartózkodó magyar állampolgárok közül még senkit nem fertőzött meg a koronavírus – ezt jelezte a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, hét személy ugyanakkor kérte a kimenekítését a fertőzött területekről. A vírus nyomába ébredtünk, és összegeztük az eddigi információkat. Van-e okunk félni?

Mi is az a koronavírus?

A koronavírus nem ismeretlen a tudomány számára, azt a hatvanas években felfedezett víruscsalád alfajaként diagnosztizáltak. Kínában december közepén ütötte fel a fejét a vírussal kapcsolatos járvány, amelyben eddig több ezren fertőződtek meg. A vírus tünetei kísértetiesen hasonlítanak az influenzával járó tünetekre, így sokan nem veszik komolyan; a koronavírus-fertőzöttséget laboratóriumi vizsgálatok nyomán tudják igazolni. 

Várkonyi István infektológus, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház infektológiai intézetének vezető főorvosa a Kossuth Rádióban kedd reggel elmondta, a koronavírusok négy nagy családba tartoznak, a téli szezonban jelennek meg, és előbb-utóbb behurcolt esetként keletről eljutnak Európába is. Várkonyi hozzátette, hogy Magyarországon a koronavírussal fertőződés kockázata jelenleg nulla — írja a hirado.hu

Jelenlegi információk szerint valószínűsíthető, hogy cseppfertőzés útján, tüsszentéssel, köhögéssel terjed a vírus, vagy a kézzel kerül be a szervezetbe, amikor a szájhoz vagy a szemhez nyúl az ember. Még nincs arra semmilyen bizonyíték, hogy a kór a lappangás idején is fertőzné a környezetében tartózkodó személyeket. Az orvosok ajánlják az influenza elleni védőoltás beadatását, mert azzal is csökkentik a vírus hatásának erejét. Szakértők szerint az enyhébb esetekben három-négy nap alatt tombol a szervezetben a vírus, a súlyosabb esetekben akár két hétig is kihúzódhat a betegség. Jó hír, hogy a vírus csak sejtekben szaporodik, így a Kínából érkező csomagok nem terjesztik a kórt, csakis emberek által fertőz tovább.

A járványügyi központ az eddig ismert esetek alapján megállapította, hogy a kór a betegek 16,8 százalékánál vezet súlyos tüdőgyulladás kialakulásához, a halálozási arányt pedig kevesebb mint 3 százalékra becsülték a pekingi szakértők — írja az MTI 

Az a korábbi elképzelés, mely szerint a vírus nem fertőző a fiatalok és a gyerekek körében, cáfolatot nyert azt követően, hogy először a dél-kínai Kuanghszi tartományban diagnosztizáltak egy kétéves kislányt a fertőzéssel, majd Pekingben egy kilenc hónapos csecsemőnél is kimutatták a vírus jelenlétét. Az esetek alapján azonban továbbra is úgy tűnik, hogy a gyerekeknél a kór enyhébb tünetekkel jár — adta közre a hírt sajtótájékoztató keretében a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Az Euronews Twitter oldalán kedd reggel egy videót közölt, melyen jól látható, hogy a vírus epicentruma, a kínai Vuhan kísértetvárossá változott. Itt naponta már több mint 15 ezren kerülnek be kórházba magas láz panaszával.

Antibiotikummal nem lehet kezelni a megfertőzött betegeket, mert az a vírusra nincs hatással. Ahogy korábban megírtuk, az új vírus ellen még nem sikerült kidolgozni az ellenszert. A vakcina kifejlesztése akár évekbe is telhet, viszont a folyamatban segítséget nyújthatnak a többi koronavírus elleni szérumok megalkotásakor nyert tapasztalatok. Jelenleg a fertőzéssel gyanús egyéneket kéthetes karanténba zárják a legtöbb országban, illetve számos államban fokozottabb higiéniai felkészültséggel várják az utasokat a határátlépéskor.

Európában eddig Németországban és Franciaországban azonosították a vírust, illetve Németországban volt az első Kínán kívüli továbbfertőzés. Halálaeset egyik európai területen sem történt.

A kínai hatóságok „nyugodtak”

Kína le fogja győzni az új koronavírus-járványt — jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Pekingben, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával találkozott. Továbbá kiemelte: a kínai kormányzat számára elsődleges fontosságú az emberek biztonsága és egészsége, ezért nagyon komolyan veszi a járvány elleni küzdelmet. Említést tett arról is, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetése, a Politbüro Állandó Bizottsága szombaton, a kínai holdújév első napján rendkívüli ülést tartott, ami – mutatott rá Hszi, – önmagában is jelzi, mennyire nagy jelentőséget tulajdonít a helyzetnek a Kínát irányító párt.

Koronavírus Európa 2020.01.29.

Nehezítő körülmények

A gyógyászati eszközök hiánya nehezíti az új koronavírus-járvány elleni küzdelmet a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban – közölte pekingi sajtótájékoztatóján kedden a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, miközben az Egészségügyi Világszervezet Pekingben tartózkodó vezetője szerint Kína képes kézben tartani a járvány terjedését — írja az MTI.

Csiao Ja-huj, a bizottság helyettes vezetője kedden arról tájékoztatott, hogy a vírus által leginkább érintett, és a múlt hét vége óta lezárt Hupej tartományba mintegy hatezer fős orvosi személyzetet delegálnak az ország más részeiről – közülük harminc csapat, összesen több mint 4100 ember már meg is érkezett, további 1800 ember pedig még kedd estig a helyszínre ér. Csiao azonban hozzátette: az eszközhiány — egyebek mellett védőöltözetek hiánya — miatt a segítségként odaküldött személyzetnek csupán egy részét tudták egyelőre bevonni a betegek ellátásába.

A kínai járványügyi központ hétfőn jelentést adott ki, amelyben az új koronavírusról eddig egybegyűjtött információk összegzi. A jelentés szerint

a vírus súlyosan fertőző, egy vírushordozó a fertőző szakaszban két-három további embert fertőzhet meg.

Koronavírus élő térképének adatai 2020. 01. 29. Fotó: Vasárnap.hu

Magyar helyzet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedd reggeli sajtótájékoztatójában szakemberek bevonásával vázolta a magyarországi helyzetet: Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására — jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette:

a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, Magyarországon két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája, és a megbetegedés szerinte gyermekeknél nem jellemző.

Az emberi erőforrások minisztere és a tiszti főorvos kijelentette: minden magyar kórház felkészült a vírussal összefüggő megbetegedések kezelésére. A Budapest Airport, azaz Ferihegy pedig megfelelő elkülönítő helyiséget is biztosít, valamint olyan eljárásrendet dolgozott ki, amely a hatósági intézkedés elrendelésekor lép életbe, és egyebek között a fertőzött utasok elkülönítését, az épületek, gépjárművek fertőtlenítését tartalmazza — írja az MTI. 

Zajlik a félelemkeltés

Túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírusról, főképp ahhoz képest, hogy Magyarország nem érintett az ügyben – értékelt Földi Rita klinikai szakpszichológus szerdán az M1 aktuális csatornán. Úgy fogalmazott, nagy a „túlingerlés”, mindenhol a koronavírussal kapcsolatos hírek jönnek szembe az emberekkel.

Hozzátette, érzelmileg hatnak a kattintásvadász címek, mivel a címekhez tartozó cikkeket sokszor nem olvassák végig,

pedig e kettő tartalma gyakran nem is egyezik. Ez már nem figyelemkeltés, hanem félelemkeltés – mondta a pszichológus, aki szerint fontos lenne megfelelően válogatni az írások között, kiszűrni a szükséges és szükségtelen információkat, de ez a globális információáramlás korában egyre nehezebb.

Megelőzés és higiénia

Az orvosok felhívják a figyelmet az alapvető higiéniai szabályok sűrűbb betartására: gyakoribb kézmosás, tüsszentési és köhögési etikett szigorúbb betartása, fertőtlenítő szerek gyakoribb alkalmazása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a koronavírussal fertőzött betegek elkülönítésére.

Aki észleli magán a tüneteket, mindenképpen forduljon orvoshoz:

Koronavírus tünetei Fotó: MTI

Tanácsok utazóknak

A Kínába utazók számára jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel/állatokkal történő kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak javasoljuk az influenza elleni védőoltást — ezekkel a tanácsokkal látja el az utazókat a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos oldalán. Továbbá felhívják a figyelmet, hogy az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag. Ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt, vagy azt követően, fontos, hogy orvoshoz forduljon, és jelezze, hogy hol járt.

Jelenlegi statisztika

Kínában a fertőzöttek száma szerda reggelig elérte hatezret, míg a halálos áldozatok száma szerda reggelre 132-re nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik. Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta egyelőre határozatlan időre lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését. A karanténba helyezés és az első fertőzött esetek diagnosztizálása közötti időszakban (24 nap) közel ötmillióan hagyták el a várost főként a szomszédos tartományokba utazva, illetve néhányan külföldre térve.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre