Egyelőre védtelenek vagyunk a koronavírussal szemben

Már kifejlesztettek egy gyorstesztet, amellyel vérből ki lehet mutatni az új koronavírus okozta megbetegedést – közölte az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója a Magyar Hírlappal.

A szombati lapszámban Garamszegi László Zsolt azt mondta, ez azért fontos, mert a vírus csupán 25 százalékban idéz elő súlyos tüneteket, így sokan nem mennek el orvoshoz. A betegség emiatt gyakran észrevétlen marad: a becslések szerint a hivatalosnál jóval több, ezer-kilencezer ember lehet érintett.

Az új vírus ellen még nincs védőoltás, a vakcina kifejlesztése akár évekbe is telhet, viszont a folyamatban segítséget nyújthatnak a többi koronavírus elleni szérumok megalkotásakor nyert tapasztalatok.

Garamszegi László Zsolt kijelentette, hogy nem zárható ki egy új világjárvány, viszont a halálos esetek eddig mind Kínában fordultak elő, és többnyire idős, beteg emberek veszítették életüket.

Jelenleg sok a bizonytalanság, hiányosak az ismeretek. Az már tény, hogy az új koronavírus emberről emberre is terjed, de még nem tudható, hogy pontosan miként, valószínűleg cseppfertőzéssel, például köhögéssel, tüsszentéssel, ami elég gyors terjedést tesz lehetővé – jelentette ki Garamszegi László Zsolt a Magyar Hírlapnak.

A francia egészségügyi hatóságok az új koronavírus okozta megbetegedés harmadik esetét erősítették meg Franciaországban péntek este.

Kínában további 15 ember veszítette életét szombatra a vírus okozta megbetegedésben, s ezzel a kór halálos áldozatainak száma már 41-re nőtt, a fertőzöttek száma 1287-re emelkedett.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön: Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.
Fotó: MTI/AP/Achmad Ibrahim

Iratkozzon fel hírlevelünkre