Megerősítették a határ fizikai védelmét Röszkén

Megerősítették a határ fizikai védelmét a röszkei közúti határátkelőhelynél, ahol kedd hajnalban migránsok nagyobb csoportja illegálisan próbált magyar területre bejutni – tapasztalta szerda délelőtt a helyszínen az MTI tudósítója.

A határ fokozott védelme

A határátkelőhely korábban a gyalogosforgalom által használt kapuját drótkerítéssel és négy sor pengésdróttal zárták le. Szintén

pengésdrót került a határon átvezető utat este 7 és reggel 7 óra között a gépkocsik elől elzáró kétszárnyú kapura, valamint a gyalogutat szegélyező drótkerítésre is.

Az átkelő közvetlen szomszédságában, ahol korábban – egy határt keresztező távközlési kábel miatt – csak drótakadály állt, két sorban több méter magas kerítést építettek, köztük szervizúttal.

Kedd hajnalban fél hat körül migránsok egy nagyobb csoportja a röszkei közúti határátkelőhely két oldalán, csaknem egy időben próbált meg az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő egyik fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan határsértő bejövetelét akadályozták meg.

A rendőrök öt határsértőt fogtak el a térségben, ellenük büntetőeljárás indult.

A röszkei közúti határátkelőhely szerda 7 órától zavartalanul működik.

 

***

 

Szervezett bűnözői csoportok is lehetnek a háttérben

Felbujtók vannak az illegális határátlépést megkísérlő csoportok mögött, ami a keddi röszkei támadásnál is megmutatkozott

– mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az ötletadók politikai szándékból cselekedhetnek, de szervezett bűnözői csoportok is lehetnek a háttérben.

 

Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél. – MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Horváth József elmondta: az elmúlt hetekben illegális bevándorlók 3–4 fős csoportjai már próbálkoztak azzal, hogy egy időben, több helyen törjenek át egy viszonylag nagyobb határszakaszon, ezzel „tesztelve”, hogy a magyar határőrizet hogyan reagál egy folyamatos nyomásra.

A keddi áttörési kísérlettel pedig azt nézték meg – folytatta –, hogy a hatóságok mit lépnek, ha egy olyan nyílt határátkelőhelynél próbálkoznak, ahol feltételezésük szerint nincs fegyveres őrség.

Az illegális határátlépéssel kísérletezők megszervezték magukat, összeegyeztették az időt és a helyszínt, amely nem mellesleg egy logisztikailag könnyen megközelíthető hely – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy választásuk tudatos és szándékos volt. Valószínűleg úgy gondolták, hogy kevésbé őrzik a határátkelőt, ha nincs nyitva, vagyis nyilvánvalóan felderítették a helyszínt, nézték az éjszakai biztonsági helyzetet, a szolgálatot teljesítő emberek számát, és mindezt mérlegelve támadtak hajnalban – értékelt Horváth József.

MTI 

Nyitókép: Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én. A határátkelőnél 2020. január 28-án hajnalban migránsok nagyobb csoportja próbált a kerítést megrongálva magyar területre jutni a szerb oldalról. – MTI/Kelemen Zoltán Gergely