Ez volt öt éve: tanárok erőszakos meggyilkolásáról emlékeztek meg Mianmarban

A kacsin keresztény tanárnőket feltehetően a faluban állomásozó katonák erőszakolták, majd gyilkolták meg 5 évvel ezelőtt. A baptista önkéntesként dolgozó áldozatok hozzátartozói is felszólaltak a megemlékezésen.

A január 19-én, Myitkyinában megrendezett eseményt a Kacsin Baptista Gyülekezet rendezte meg, melyen a gyászoló családokon kívül vallási vezetők és több mint 2000 keresztény vett részt.

Haláluk napján a 20 éves Maran Lu Ra és a 21 éves Tangbau Hkwan Nan Tsin önkéntes tanárként dolgoztak a Kacsin Baptista Gyülekezet számára Kaung Khar faluban, egy fegyveres konfliktusokkal terhelt térségben.

A megemlékezésen az egyik áldozat nővére, Yan Lu Ra is felszólalt:

„Azt gondolom, az igazság ki fog derülni az ügyben. Már öt év eltelt azóta, mégsem találták meg a tettest. A húgom önkéntes tanárként kezdett el dolgozni 2015 májusában.

Az estén, amelyen megerőszakolták és meggyilkolták, egy hadtest is állomásozott a faluban.

Ha a sereg is benne volt az ügyben, könnyen kitalálhatjuk, ki volt a tettes. Köszönöm mindenkinek, aki az ügyért fáradozik” – közölte Yan Lu Ra beszédének részletét az persecution.org.

A másik áldozat, Hkawn Nan Tsin édesanyja is mondott pár szót az eseményen. Ő arról beszélt, hogy

szolgáltassanak végre igazságot a mianmari hadsereg sokak által gyanúsított 503-as gyalogzászlóaljával szemben.

Elmondta, hogy senkinek sem kívánja ugyanazokat a fájdalmakat, melyeket ő végigélt legidősebb lányának elvesztésével, egyszerűen csak szomorú még mindig a történtek miatt.

„Habár már öt éve mindennek, a két kacsin tanár gyászoló családjai még mindig nincsenek közelebb ahhoz, hogy megtudják, ki gyilkolta meg lányaikat” – emelte ki a megemlékezést megrendező baptista gyülekezet lelkésze, Hkalam Samson.

A jelentések szerint a két tanárt a templomi birtokon belül erőszakolták, majd gyilkolták meg 2015 január 19-én. Öt évvel később sincs gyanúsítottja az esetnek.

 

Kiemelt képünk a két tanár temetésén készült 2015-ben, melyen több ezren vettek részt.  Forrása az Asianews.