Francia segélyszervezet négy önkéntesét rabolták el Irakban

Egy francia keresztény segélyszervezet négy munkatársa tűnt el Irakban, ezért a francia és az iraki hatóságok közösen vezetik a nyomozást az előkerülésükért. Az SOS Chrétien’s dOrient nevű francia szervezet munkatársait utoljára hétfőn a bagdadi szállásukon látták –írta a BBC.

 

Három francia és egy iraki állampolgár tűnt el január 20.-án Bagdadban. A keresztény önkéntesek a francia SOS Chretiens d’Orient karitatív szervezet tagjaiként tevékenykedtek a háború és zavargások sújtotta országban.

Az iraki belügyminisztériumhoz tartozó forrás megerősítette, hogy hétfőn ismeretlen személyek elraboltak négy keresztény önkéntest Bagdadban. A neve elhallgatását kérő katonatiszt szerint az elraboltak közül három francia állampolgár, míg a negyedik egy iraki férfi.

Öt nappal az eltűnésük után még senki sem állt elő követelésekkel. Az eset valószínűleg kapcsolatban áll az országot jelenleg jellemző rossz biztonsági állapotokkal.

Az országban már tavaly tüntetések kezdődtek az iraki kormány ellen, azonban az amerikaiak január eleji légitámadása feldühítette az embereket és egyre gyakoribbak a tüntetések, elsősorban Bagdadban. A Kászem Szulejmáni iráni tábornok és Abu Mahdi Al-Mohandesz, egy iraki milícia vezetőjének halálával végződött amerikai légitámadás óta az irakiak folyamatosan követelik a külföldi csapatok távozását az országból.

A fiatal önkénteseket utoljára a francia nagykövetséghez közeli szállodából látták elmenni.  Az iraki hatóságok a francia diplomatákkal együttműködve indítottak nyomozást az ügybe – közölte a The Baghdad Post.

Jeanne de Agopian, a szervezet egyik tagja beszélt utoljára az eltűnt kollégáival. A három önkéntes tartózkodási engedélyét és vízumok meghosszabbítását akarták elintézni.

Szállásukat egy autóval hagyták el és egy találkozóra mentek. Miközben a kocsiban voltak, megszakadt a telefonos kapcsolat és elvesztettük őket – mesélte  Jeanne de Agopian a Le Figaro francia lapnak.

Benjamin Blanchard, a szervezet második számú vezetője elmondta, hogy péntekig még nem érkezett váltságdíj kérelem. A szervezet szerint az elrabolt kollégák tapasztalt emberek, akik korábban is voltak konfliktusos zónában.

2019. december végén szintén Bagdadban egy, a tüntetésekről  tudósító francia újságírót raboltak el. Őt elrablói végül másnap szabadon engedték.

Az S4C News és a Vasárnap.hu helyi forrásokból származó információja szerint az eltűntek Antoine Brochon és Julien Dittmar, az iraki misszió vezetői, Alexandre Goodarzy, a szíriai projektekért felelős koordinátor és Tariq Mattooka iraki keresztény, aki  2015 óta segíti a francia önkéntesek munkáját.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

SOS Chrétiens d’Orient szervezetet 2013-ban alapították. Tartósan jelen van Szíriában, Libanonban, Jordániában,  Irakban és Egyiptomban.  A karitatív szervezet célja, hogy anyagi segítséget és erkölcsi támogatást nyújtson a közel-keleti keresztényeknek.

A francia szervezet Irakban főleg az ország északi részén tevékenykedik, ahol a legtöbb keresztény él. Központjuk Erbílben található, ahova még 2014-ben, az iszlamisták mészárlásaitól tartva több tízezer iraki keresztény menekült.

 

Címlapképünk forrása: BBC

Iratkozzon fel hírlevelünkre