Piacot rohantak le az iszlamisták Burkina Fasoban

Harminchat civil életét vesztette Burkina Fasóban egy piac elleni támadásban – közölte a nyugat-afrikai ország kormánya kedden.

A tájékoztatás szerint terroristák rohanták le hétfőn a Sanmatenga tartományban található Alamou település vásárát. A fegyveresek, miután többeket lemészároltak, felgyújtották a piacot.

„Az ártatlan civilek elleni ismételt támadások igazi együttműködést követelnek a védelmi és a biztonsági erők között”

– hangsúlyozta az ouagadougoui vezetés közleményében.

Roch Marc Kabore elnök kétnapos gyászt hirdetett a támadást követően. Egyelőre nem világos, hogy melyik szélsőséges csoport felelős a történtekért.

Burkina Fasóban az utóbbi két évben százak vesztették életüket és majdnem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból az erőszak fellángolása miatt, amelynek következtében az államhatalom gyakorlatilag összeomlott az ország északi részében.

Az ENSZ szerint Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A nyugat-afrikai állam északi, Malival és Nigerrel határos szegletében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen. Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak.

Novemberben legalább harminchét civil vesztette életét, és több mint hatvanan megsebesültek Burkina Faso keleti részében az aranybányákat üzemeltető kanadai SEMAFO bányásztársaság konvoját ért támadásban.

Magyarország kiáll a Burkina Fasoban üldözött keresztények mellett

Azbej Tristan államtitkár karácsony előtt Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Faso-i püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség országban tapasztalható helyzetéről. A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal tárgyalt. 

Ezt követően ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Faso-i látogatás során Azbej Tristan

a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget,

és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A helyi viszonyokat jól szemlélteti, hogy az államtitkár utazását teljes titokban kellet megszervezni, hogy ne keltsék fel a dzsihadista terrorszervezetek figyelmét.

 

A témában olvasásra ajánljuk: 

 

MTI, S4C News

Címlapképünk forrása a Linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre