Nem csupán a fejlődő országok problémája a menstruációs szegénység – VIDEÓ

Elgondolkodtató kisfilm egy olyan problémáról, amelynek létezéséről sokan nem is tudnak: a menstruációs szegénység nem csupán a fejlődő országok lányait és asszonyait fenyegeti, elszenvedői itt élnek közöttünk is.

Cloé egy átlagos kamaszlány, aki ránézésre különösebben szegénynek sem tűnik, ám a látszat ellenére minden hónapban küzdenie kell azért, hogy a menstruációja idején megoldást találjon „problémájára”. A film elején édesanyja bocsánatkérését hallhatjuk, amiért ebben a hónapban nem futotta betétre, pedig az anya mindent elkövet azért, hogy gyermekét eltartsa. Az is kiderül, hogy nem ez az első ilyen eset. A lány ezért kénytelen WC-papírral a lába között elindulni az iskolába.

A téma sajnos sokszor még ma is tabu, pedig sok család küzd vele: aki nem engedheti meg magának a női higiéniai eszközöket kimarad az iskolából, a munkából, vagy egyéb módon (WC-papírral,  zoknival) próbálja orvosolni a problémát, amely nem túl megbízható és nem is higiénikus megoldás.

Ez a tabudöntögető kisfilm, amely az Egyesült Királyságban készült, most igyekszik ráirányítani a figyelmet erre a szomorú jelenségre, mindannyiunk számára meglepő adatokat közöl:

– Az angol lányok 49 százaléka legalább egy napot hiányzik az iskolából a menstruációja miatt.

– 40 százalékuk kénytelen WC-papírt alkalmazni a menstruáció idején mert nem engedhet meg magának megfelelő eszközöket.

A kisfilmben Cloénak egy empatikus iskolatársa hívja fel rá a figyelmet, hogy átázott, s előzékenyen felkínálja a pulóverét a folt eltakarására. Ám sajnos a valóságban sokszor nem ennyire jó szándékú a problémát felfedező környezet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre