Kurd muszlimok térnek át a kereszténységre Észak-Szíriában

Az iszlamista fegyveresek rémtettei a keresztény vallás felé fordították a terrorháborúban sokat szenvedő kurdokat.

Az Észak-Szíriában élő kurd kisebbségen belül tömegek hagyják el az iszlám vallást és térnek át a krisztusi tanítás követésére.

Az utóbbi időben számos kurd muszlim tért át a kereszténységre Szíria északi részén, az egyház létszáma dinamikusan növekedik. A kurdokat az Iszlám Állam terrorszervezet megszállása alatti élet fordította el az iszlámtó, ezért tértek át sokan a keresztény vallásra.

Az elmúlt hetekben 100-150 fő közé teszik az áttérők létszámát. Ezzel kapcsolatban Omar Firas lelkipásztor elmondta, hogy

“az Iszlám Állam elleni háború után az emberek elkezdték keresni a helyes utat és egyre távolabb kerültek az iszlámtól.”

A külföldről is támogatott Iszlám Állam terrorszervezet hosszú ideig tartotta megszállás alatt Szíria kurdok lakta területeit. A keresztény és a jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásból nem maradtak ki a muszlim vallású kurdok sem. A magukat muszlimnak tartó terrorszervezetek olyan cselekményeket követtek el, melyek nem kapcsolódnak az iszlámhoz.

Korábban megírtuk, hogy az észak-szíriai Kobaniban új templomot is felavattak. A kurdok által épített templom egyedülálló a maga nemében, mivel a térségben ezidáig csak szunnita muszlimok éltek.

Az első misén a kurd gyülekezet saját nyelvén tartotta liturgiáját.

„A helyi önkormányzat megadta nekünk azt a támogatást, hogy felépíthessük az új templomunkat Kobaniban, miután el kellett menekülnünk szülővárosunkból, Afrinból. Az ottani templomunkat az iszlamisták lerombolták” – közölte Zanin atya, a közösség lelkésze.

Kobaniban erős örmény közösség is élt, a templomukat azonban lerombolták a fanatikus kurd muszlimok, miután a keresztény örmények Aleppóba menekültek.

A szíriai kurd várost hónapokon keresztül ostromolta az Iszlám Állam  nevű terrorszervezet. Most a sokat szenvedő lakosság körében egyre népszerűbbé válik Jézus tanítása, mondhatni

a kereszténység reneszánszát éli a térségben.

Szíria lakosságának közel tíz százaléka vallja magát kurdnak. Többségük az iszlám vallás szunnita irányzatát követi, de élnek itt alavita, jazidi, síita és keresztény kurdok is.

 

Forrás: Linga.org.

Képek forrása:  This is Christian Mesopotamia Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre