Jézus-szobor felállítása ellen tüntettek a hindu nacionalisták

Hindu nacionalisták százai tüntettek egy, méretében a Rio de Janeiróban található monumentális alkotással vetekedő Krisztus-szobor tervezett felállítása ellen a dél-indiai Karnátaka állam egy keresztény többségű településén – közölte a Magyar Nemzet a távirati irodára hivatkozva, helyi médiajelentések alapján.

A Harobele faluban tartott demonstrációt egy radikális félkatonai csoport, a Rástríj Szvajamszévak Szangh (Nemzeti Önkéntes Szervezet, RSS) hirdette meg. „Le akarjuk állítani a projektet, az ugyanis ellentmond a harmónia szellemének, illetve bátorítja a keresztény misszionáriusok titokban folytatott térítő tevékenységét” – közölte Prabhákar Bhat, az RSS egyik vezetője. A szervezet szerint a domb, amelyen felállítanák a szobrot, egy hindu istennő lakhelye.

A csaknem 35 méter magasra tervezett fehér gránitszobor építése röviddel azután megszakadt, hogy előző hónapban megkezdődtek a munkálatok. Karnátaka kormányzata szerint az előző vezetés törvénytelenül jelölte ki a területet a szobor felállítására. Az állam 65 millió lakosának kevesebb mint egy százaléka vallja magát kereszténynek, országosan ez az arány két százalék.

A régióban korábban több támadás is történt keresztények ellen, de országszerte egyre gyakoribbnak számítanak a vallási kisebbségek tagjai ellen elkövetett bűncselekmények. Nagyobb támadás 2008-ban érte Karnátaka keresztényeit és templomaikat, amikor radikálisok azt terjesztették, hogy a hindukat át akarják téríteni, akár lefizetéssel is – idézi fel a történteket az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

Tavaly egy hindu csoport hat tagját tartóztatták le egy keresztény zarándokcsoport megtámadása miatt. Indiában utcai tüntetéseket eredményezett, hogy a parlament decemberben megszavazta azt a törvénymódosítást, amely állampolgárságot adna a szomszédos Afganisztánból, Bangladesből és Pakisztánból érkező, nem muzulmán vallású menekülteknek.