Van olyan, hogy késő – A termékenységünknek is van lejárati ideje!

Az életkorral összefüggő meddőség nem orvosolható lombikkezeléssel: nagyon fontos tényező az élekor a gyermekvállaláskor.

Mindennek van lejárati ideje, ami nagyon fontos információ arra vonatkozóan, hogy az adott dolog – étel vagy akár használati tárgy – működőképes, biztonságos-e még. Ám saját termékenységünkkel kapcsolatban kicsit másképpen gondolkodunk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez ránk, a testünkre nem vonatkozik, különben is, az orvostudomány majd „megoldja” a dolgot. Erre a riasztó jelenségre szeretné felhívni a figyelmet Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász TEDx előadásában, kifejezetten a fiataloknak címezve a mondandóját.

Előadásából kiderül, hogy Magyarországon az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt a meddőséggel orvoshoz fordulók száma. Minden hatodik pár érintett a problémában, és az esetek felénél részben vagy egészben a férfiak termékenységével van gond.

Számos tévhit eloszlatására tesz kísérletet a szakember, mikor elmondja, 40 éves kor felett a spermiumok megtermékenyítő képessége is csökken, azok minősége romlik, így ezzel összefüggésben is több a vetélés, nagyobb a fejlődési rendellenesség kockázata. Az sem igaz, hogy aki még rendszeresen menstruál, annak biztosan rendben van a termékenysége. Az életkorral összefüggő meddőség nem orvosolható lombikkezeléssel: nagyon fontos tényező az élekor a gyermekvállaláskor.

Dr. Vesztergom Dóra arra hívja fel a figyelmet: az idő előrehaladtával még arra is csökken az esély, hogy akár lombikkezelés segítségével legyen gyermekünk. Szavai szerint 35 éves korban még az emberek nagy százalékán lehet a módszerrel segíteni, ám 42 éves korban már csak minden 16. párnak, míg 43 évesen minden 40. reménybeli szülőnek van esélye sikerre – sorolja a megdöbbentő tényeket a lombikban is jártas nőgyógyász.

Kifejti: termékenység szempontjából az ideális életkor 25 és 35 éves kor között van, és minél többet várunk, annál nagyobb az esély arra, hogy nem minden úgy fog történni, ahogy azt elterveztük. Egyes felmérések szerint a női fertilitás csökkenése már a 20-as évek végén megkezdődik, s a meddőség az életkorral csak nő.

Néhány egyszerű adat: a petesejtek mennyisége és minősége határozza meg azt az életszakaszt, amikor egy nő termékeny. Ez az időszak általában 41 éves korig tart. A petesejtek mennyisége genetikailag meghatározott, és az életkor előrehaladtával csökkenni kezd, a folyamat pedig 37 éves kor felett felgyorsul. A petesejtek minősége is romlik az életkorral, s nő a kóros petesejtek száma. Ezeket nehéz megtermékenyíteni, és ha sikerül is, nagyobb az esély a vetélésre, fejlődési rendellenességekre. A 25 éves korosztályban minden tizedik, orvosilag igazolt terhesség végződik vetéléssel, míg negyven éves korban minden második – ez azt jelenti, hogy minden megfogant terhesség fele vetélés lesz. Ezért nehéz negyven éves kor felett teherbe esni – hívja fel rá a figyelmet a szakember.

Végezetül azt is megtudhatjuk, nagyon félrevezetőek azok a hírek, amelyek negyven év felett ikreket szülő sztárokról szólnak, hiszen azt általában elfelejtik közölni a nagyközönséggel, hogy ezek a terhességek mondjuk petesejt-donációból jöttek létre. A petefészkeket nem lehet botoxolni, még akkor sem, ha valaki kívülről fiatalnak tűnik,. A gyermekvállalásnak tehát igenis van lejárati ideje – összegzi tapasztalatait a szakértő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre