Deutsch Tamás: Az ellenzéki áskálódás újabb szintre lépett

Deutsch Tamás EP-delegációvezető szerint a Fidesz erős Európai Néppártban érdekelt. A Magyar Nemzetnek adott interjújában kitért az ellenzéki politikusok támadásaira hazánk ellen és a klímapolitikára is.

Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek elmondta: „2020-ban még durvább formában folytatódik majd az a politikai támadássorozat, amit a magyar ellenzéki képviselők saját hazájuk ellen intéznek”. Hangsúlyozta: a tavalyi európai parlamenti (EP-) választások óta eltelt időszak tapasztalata egyértelműen az, hogy az egyébként évek óta tartó ellenzéki áskálódás újabb szintre lépett.

A politikus szerint a radikális liberálisokhoz és a radikális jobboldalhoz tartozó magyarországi ellenzéki képviselők komoly energiákat képesek mozgósítani annak érdekében, hogy a saját hazájuk ellen politizáljanak.

Az elmúlt hónapokban egyértelműen kirajzolódott, hogy mi a mesterterve az ellenzéknek: mindenáron azt akarják elérni, hogy 2020-ban újabb, az általuk kitalált és mantrázott hazugságokra alapozott eljárás induljon Magyarország ellen a 7. uniós cikkely szerint.

A klímavédelemben kísértetie­sen hasonlít a hazai és az európai helyzet: az uniós tagországok között egyetértés van az alapkérdéseket illetően úgy, ahogy Magyarországon sem folyik a politikai szereplők között vita arról, hogy milyen célokat kell követni a környezetvédelem érdekében – jelentette ki. Mint fogalmazott:

A politikai retorika után azonban gyakorlati lépésekre van szükség, illetve az ambiciózus célok eléréséhez szükséges forrásokról kell gondoskodni. Ambiciózus célok, gyakorlati lépések, megfelelő források – a Fidesz ezen alaplogika mentén foglalkozik a klímavédelemmel.

Hozzátette: Magyarországon 1990 óta jelentős mértékben, 32 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, mégpedig úgy, hogy közben a gazdaság teljesítőképessége nőtt. Velünk együtt a világ több mint kétszáz országa közül csak 21 további állam tudta ezt teljesíteni. Hazánk tehát ilyen értelemben a legjobban teljesítők között van az unióban is, megelőzve például Németországot vagy Hollandiát.

A Fidesz és az Európai Néppárt vitájának kapcsán elmondta: a Fidesz azért tesz erőfeszítéseket, hogy a néppárt erős, konzervatív–kereszténydemokrata, jobboldali, páneurópai párt legyen. Azonban, ha a néppárt centrista politikai erővé válik – meglepő érzékenységgel a kereszténydemok­rata értékek iránt – akkor nem ők a mi pártcsaládunk.

A teljes interjú itt olvasható.

Kiemelt képünkön Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart a HISZEK Benned Sport Program soron következő üteméről az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságán 2019. július 5-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán