KINCS: Nagy társadalmi támogatottságot élvez a Családvédelmi Akcióterv

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke, valamint dr. Molnár Balázs elnökhelyettes sajtótájékoztatón mutatták be az intézmény 2019-es működési eredményeit.

A kormány 2017 év végén alapította a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) intézményt, melynek fő célja a hazai család- és népességpolitika segítsége. Fűrész Tünde, az intézet elnöke az évnyitó sajtóeseményen elmondta, a 2019-es év meghatározó volt nem csak a KINCS, hanem a magyar családpolitika életében, hiszen számos családvédelmi program indult, illetve bontakozott ki.

A KINCS szakemberei számos hazai és nemzetközi rendezvényen képviselték a hazai családpolitikát, melynek elsődleges célja a jelenlegi gyermekszám növelése, illetve a munkaalapú támogatási rendszer kialakítása. Az intézmény célja között szerepel a Családvédelmi Akcióterv nyomon követése, valamint a lakossági észrevételek elemzése. A Kopp Mária Intézet kutatásai igazolni látszanak a kormány elmúlt években megindított családpolitikai programjának helyességét – derült ki a csütörtöki tájékoztatón.

Tavaly is igen népszerű volt a kormány családvédelmi akcióterve, mellyel a megkérdezett kisgyermekes édesanyák 98,6 százaléka egyetértett. A CSOK és a babaváró támogatások, a lakáshitel-elengedés, valamint a négygyermekes anyák SZJA-mentessége élvezte a legnagyobb támogatottságot. A megkérdezettek 64 százaléka szeretne a későbbiekben élni a Családvédelmi Akcióterv által felkínált támogatási lehetőségekkel.

A KINCS külhoni magyarok között végzett kutatásai szerint határon túli honfitársaink számára a stabil párkapcsolat, valamint a megfelelő lakáskörülmények a legfontosabb feltételek ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak. A határon túl élő magyarok közül Kárpátalján a legmagasabb a házasságban élők száma (60 százalék), a szlovákiai magyarok körében a legalacsonyabb, csupán 42 százalék.

A kétezer édesanyával készült kutatás megerősítette a korábbi kutatási eredményeket, mely szerint a pozitív szülésélmény nagyon fontos az édesanyák számára. A szülés során szerzett tapasztalatok azok, amelyek akár meg is határozhatják a következő gyermekek vállalását. Már a várandósság ideje alatt kiemelt gondoskodást és figyelmet érdemelnek a kismamák. A megváltozott élethelyzet miatt a fiatal szülők több segítségre szorulnak. Egyre nagyobb szükség van a gyermekvállaláskor, illetve az azt követő években a nagyszülői segítségre, mely hozzájárulhat a gyermekvállalási kedv növekedéséhez – derül ki a KINCS elemzéseiből.