Négy kontinens cirkuszi artistái versenyeznek Budapesten

Az egyik legelismertebb nemzetközi cirkuszfesztiválra négy kontinensről érkeznek a világ legjobb artistái, hogy összemérjék tudásukat a Fővárosi Nagycirkuszban, elkápráztassák a cirkuszigazgatókat és a közönséget.

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. Nem sok idő kellett hozzá, mire a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált olyan neves fesztiválokkal említették egy napon, mint a monte carlo-i, veronai, moszkvai vagy a párizsi cirkuszfesztivál. A rendszerváltást követően ez volt a legnagyobb kulturális fesztivál, amelyet hazánkban megrendeztek.

Ezen a fesztiválon a világ legjobb artistái lépnek fel, amely mind a művészeknek, mind a nézőknek feledhetetlen élményt nyújt. A program kétévente várja az egymással versengő produkciókat, amelyeket híres cirkuszigazgatók zsűriznek. Az idei évben négy kontinensről érkeznek artistaművészek, hogy összemérjék tudásukat a Fővárosi Nagycirkuszban.

A fesztivál nulladik napján, január 7-én 19:00 órától a Művésztelepen a Kalmár Ákos és Pál Dániel Levente alkotópáros által porondra vitt Szent boszorkány című meseművet láthatják az érdeklődők. Ez az előadás egy olyan új összművészeti színpadi nyelv keresésére tett alkotói kísérlet, amely a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvét keveri a cirkuszi zsánerszámokkal.

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 8-án 17 órától az artista művészek ünnepélyes bevonulásával veszi kezdetét. A versenyprogramokon a világ legjobb artista művészei mérik össze tudásukat, amelyeket három-három alkalommal tekinthetnek meg a nézők.

A fesztiválhoz két kapcsolódó program is fűződik idén. Másnap, január 9-én a Szépművészeti Múzeumban UNESCO szakmai konferenciát tartanak a cirkuszi kulturális örökségről. A konferencián a cirkuszművészet hazai és nemzetközi, szellemi és anyagi kulturális örökségének kérdéseivel foglalkoznak, emellett előadások és kerekasztal-beszélgetések is várják az érdeklődőket.

A másik, fesztiválhoz kapcsolódó program január 10-én az ECA szakmai konferencia a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol az artistaképzésben cirkuszi utazó gyerekek oktatás-nevelése lesz a téma.

Január 10-én 13:00 órától a magyar artista tehetségek kerülnek reflektorfénybe, akik nemcsak a közönségnek, hanem a szakembereknek és cirkuszigazgatóknak és bemutatkoznak. Aznap 22:00 órától veszi kezdetét a Lyrical Circus Late Night Show – Egyéjszakás kaland, ahol a főszerep a költészeté, zenéjé és az artista produkcióké lesz.

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 13-án zárja kapuit egy nagyszabású díjátadó gálaműsorral. A cirkuszfesztivál műsorvezetője Kelly Endrész Bánlaki lesz, aki sokadik generációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, színésznő, énekesnő, előadóművész és Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja.

A nagydíjak – Arany, Ezüst és Bronz fokozatok – mellett átadják az Európa Díjat, a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA), a Magyar Artistaművészek Szakszervezete és a Magyar Cirkuszművészetért Alapítvány díját, valamint a zsűri tagjai által felajánlott különdíjakat is.

 

Kiemelt kép: Repülőcirkusz / Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre