Megmenekült: nem bonthatják le a vietnámi templomot

A Ho Si Minh Város új belvárosában lévő templom végül megkaphatta a műemlék státuszt, így véget ért a katolikusok és a helyi kormányzat közt régóta húzódó vita.

Ho Si Minh Várost a globalizáció jegyében a világ egyik új központjának kiépíteni szándékozó elképzeléseket erősen keresztülhúzta a város egyik temploma – írja a persecution.org.

2015 októberében a városi elöljárók el is döntötték, hogy a plébánia épületegyütteséhez tartozó iskola egyik szárnyát elbontják.

A helyi szerzetesközösség tagjai keményen kiálltak az önkormányzati döntéssel szemben, így a hivatal öt évvel ezelőtt visszavonulni kényszerült.

2018 májusában a városi tanács elnöke elrendelte, hogy a plébánia alatti kilenc részre osztott területet (összesen egy négy hektáros birtokról beszélünk – a szerk.) le kell foglalni, és reklám/marketing céllal azt fel kell használni.

Vietnám fővárosának egy új belvárost, úgynevezett New Urban Areat kíván építeni. Ez azzal jár, hogy a várost keresztülszelő folyó egyik, felhőkarcolókkal és egyebekkel egyelőre nem beépített részét ledózerolják, majd az üres területet igényeik szerint felhasználják.

Az ily módon globalizálódni vágyó város végül 2019-ben műemléknek nyilvánította az 1859-ben megépült templomot, így azt elbontani többé nem lehet, más módot kell találni a tervezett épületek megépítésére.

Bár a templom most már biztonságban van, az építkezések miatt körülbelül 15 ezer családot telepítettek ki otthonából.

A Szent Kereszt Szeretőinek Kongregációja a templom mellett egy kápolnát, kollégiumot, kórházat és iskolát is üzemeltet házaiban.

 

Képek forrása: e.vnexpress.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre