Most már biztos: behálózzák a fővárost Bajnai és Gyurcsány emberei

A Magyar Nemzet hétfő reggel közzétett írásában tökéletesen elénk tárja a budapesti balliberális vezetés pozícióosztogatását és szinte leplezni sem próbált közpénzosztását: egyre világosabban látszik, miről is egyeztethetett egymással Karácsony Gergely és Bajnai Gordon az önkormányzati választások után.

Karácsony Gergely, Budapest nemrég megválasztott főpolgármestere, úgy tűnik, menthetetlenül Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hálózatának foglya lett – olvasható a Magyar Nemzet online felületén hétfőn reggel megjelent írásban.

Emlékezetes, korábban nyilvánosságra került egy fotó, melyen Karácsony és Bajnai az önkormányzati választások után pár nappal egyeztetéseket folytat egy kerthelyiségben, azonban akkor még csupán találgatni lehetett a találkozó okait. Az azóta történtek fényében most már világosan látható, miről folyhatott egyeztetés. 

A tavaly októberi önkormányzati választás után azonnal elkezdődött a pozíciók osztogatása, az említett októberi találkozótól napjainkig

legalább hét olyan személy kapott kulcspozíciót a város gazdasági ügyeinek intézésében, aki korábban Bajnainak dolgozott.

Ezek közül a legfontosabb talán Walter Katalin személye, aki 2013–14-ben az Együtt nevű – mára megszűnt – párt elnökeként működő exkormányfő kabinetfőnöke volt, majd a CEU vezérigazgatójaként is dolgozott. Walter ma veszi át a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. vezetését – írja a lap. Mártha Imre, aki korábban Bajnaival együtt demonstratív módon állt ki a paksi atomerőmű bővítése mellett (amely üggyel mára természetesen mindketten szembefordultak), a Főtáv vezérigazgatója lesz. Tordai Csaba alkotmányjogász, aki 2015-ig a Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Közhasznú Alapítványnak volt kuratóriumi tagja, továbbá felügyelőbizottsági tagja az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, november 5-én jelentette be, hogy jogi főtanácsadó lesz Karácsony mellett. Mindemellett még a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnökének is megválasztották.

A Magyar Nemzet rávilágít,

nem Tordai az egyetlen olyan bürokrata, aki a balliberálisok kormányzásban is részt vett, és most Karácsony mellett végez jogi munkát.

Számadó Tamás, aki végül főjegyző lett, 2007 előtt évekig az igazságügyi tárcánál dolgozott, ott, ahol akkoriban Tordai munkahelye is volt. Számadó mellett kapcsolattartóként jelent meg Szentirmai Judit, aki Bajnai miniszterelnöksége idején a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordiná­ciós szakállamtitkára volt. Kiss Ambrus, aki Bajnai közeli munkatársa volt (a válságévekben a Miniszterelnöki Hivatal társadalompolitikai szakállamtitkári tisztségét töltötte be) most egyebek közt a fővárosi költségvetés előkészítéséért és végrehajtásáért is felelni fog.

A sornak még mindig nincs vége: Belyó Pál, aki nemcsak Kiss Ambrus kollégája volt a Policy Agenda nevű elemzőcégnél, hanem Bajnai kormányzásának utolsó hónapjaiban a KSH-t is vezette, a főváros Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.-jében kapott felügyelőbizottsági tagságot. És meg kell még említeni Perjés Gábort is, aki a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki székét foglalhatta el.

Perjés személye azért is fontos, mert – mások mellett – ő vezényelte Karácsony Gergely szisztematikus imázs­építését a múlt évben.

Amint arról a Mandiner hetilap 2019 októberében már beszámolt, Perjés a 2019 januárjában bejegyzett Mindenki Budapestért Egyesülettel forrásokat, „mikro­adományokat” gyűjtött Karácsony kampányára.

A lap említést tesz arról is, hogy Bajnai mellett Gyurcsány Ferenc bizalmasai is fontos pozíciókat szereztek a fővárosban, ami nem véletlen,  hiszen

a két személyi kör szorosan összefonódott már a balliberális kormányok működése idején is.

Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere lett a Budapesti Közlekedési Központ új elnöke. A BKK felügyelőbizottságában bukkant fel Katona Tamás, aki a Gyurcsány-kormány pénzügyi államtitkára is volt. A városüzemeltetési holding igazgatóságába delegálták a volt miniszterelnök másik régi bizalmasát, Gál J. Zoltánt, a Miniszterelnöki Hivatal egykori politikai államtitkárát.

A Magyar Nemzet tényfeltáró cikkének második részében arra is rávilágít majd, hogy miként épült össze a nyilvánosság előtt eddig fel nem tárt módon a két utolsó balliberális kormányfő hátországa, kik programozzák a Gyurcsány–Bajnai-mátrixot. Kíváncsian várjuk!

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható. 

 

Kiemelt képünk forrása: MTI – Szigetváry Zsolt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre