Készre sütött múlteltörlés à la Feri

Jó ez az internet, mert nemcsak arra alkalmas kiválóan, hogy Szemkilövéses Feri megtartsa karácsonyi főzőműsorát a rajongói klubnak (kész kulináris mennyország ez az Apró-villa: ünnepi máglyarakás két zacskó nátrium-karboxi-metil-cellulózos, finomított pálmaolajas bolti kalácsból!), hanem bizony arra is lehetőséget ad, hogy egy ködös 2020. januári estén, ha épp nincs jobb dolgunk, a fotelünkből beleolvasgassunk egy kicsit a tíz évvel ezelőtti napi sajtóba.

Mert itt ugye a szemlőhegyi Gordon Ramsay rendre arról tájékoztat bennünket, hogy jelenleg más se folyik ebben az országban, mint hogy gazemberek egyik kezükkel lopják szét az országot, a másikkal meg taszítják befelé a szegénységbe a magyarok egyre nagyobb tömegeit. Ezért hát él az elnyomott, kisemmizett választópolgárban valamiféle vágy, hogy legalább a korabeli híreket nézegetve belerévedjen néhány percre egy letűnt kor szebb világába.

„Korrupcióban fuldoklik ma az ország. Ez teszi tönkre a gazdaságban a tisztességes versenyt, az intézményekben a tisztességes működést. Joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések” – idézi címlapján a Népszabadság Sólyom László köztársasági elnök 2010. újévi helyzetjelentését a dicsőséges preorbáni balliberális évekről, nahát. 

„A BKV-tarifák az eredeti tervektől eltérően mégis emelkednek, (…) egy havi bérlet 9800 forint lesz” – olvasom az Index 2010. január 2-i cikkében, és először rácsodálkozom erre a rég elfeledett „az eredeti tervektől eltérően mégis emelkednek” frázisra (Hallotta Ön ezt valaha Varga Mihálytól? Na ugye.), majd elkezdem kiszámolni,

miként viszonyul reálértéken az akkori 9800 forintos bérletár a mai 9500 forintoshoz,

de aztán felhagyok ezzel a demagóg populista tevékenységgel, és folytatom a csemegézést:

„De nem csak a közlekedés kerül többe, tegnaptól a gáz és az áram is. (…) Nincs többé 4 százalékos, szolidaritási adónak becézett különadó, de van helyette 16-ról 19 százalékra módosuló társasági adó” – 19 százalékos társasági adó, sóhajtok fel, azok voltak a daliás idők! Azóta ennek az elejéről is lelopta az egyest a Zorbán, 9% maradt belőle, szégyen, kizsákmányolás.

Át is lapozok inkább a külföldi hírekhez, melyekből megtudom, hogy Benedek pápa 2010-es újévi üzenetében a teremtett világ védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet, emlékeztetve II. János Pál pápa 1990-es intelmére a fennálló ökológiai válsággal kapcsolatban, és sürgetve a fogyasztás és a termelés elterjedt modelljeinek felülvizsgálatát – puszi, 2019-ben pánikba eső mélyzöldek!

Aztán elolvashatnék még egy terjedelmes cikket az idősotthonoknak biztosított állami normatíva drasztikus csökkentéséről és a kiskereskedelmi forgalom drámaian alacsony szintjéről („szilveszterkor a 100 forintos papírtrombita se nagyon fogyott”), de időutazásból is megárt a sok.

Megkönnyebbülten térek vissza a 2020 januári Magyarországra. Jó, hát ez még mindig nem a Kánaán, abban megegyezhetünk. De aki ezen úgy segítene, hogy bevásárolja Ferencék külföldi multinál beszerzett, adalékanyagokkal telenyomott műkalácsát, annak most szólok: az bizony „az eredeti tervektől eltérően” megint száraz és fojtós lesz, és nem,

nem fogja élvezhetőbbé tenni az se, ha ezúttal Blanka személyesen mártogatja bele nekünk az egészet szivárványos zéró kólába.

Így hát amondó volnék, inkább optimalizáljuk a ’10-es évek bevált házi receptjét, segítsünk dagasztani, legyünk türelmesek a kelesztésnél, vagy akár váljunk magunk kovásszá! Akkor a ’20-as éveket is megnyerhetjük – nem kicsit, nagyon.

 

Francesca Rivafinoli

 

Szerzőnk a témát videó formában is feldolgozta, a kisfilm itt megtekinthető:

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Gyurcsány Ferenc hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre