Új kihívásokkal néz szembe a kereszténység nepáli terjedése

Az elmúlt években Nepálban jöttek létre a legnagyobb számban keresztény közösségek, állítják missziós szervezetek. Némelyek 13 ezer új közösségről beszélnek az egykori hindu királyság területén. Nemrégiben azonban szigorítottak a vallásszabadságot érintő törvényeken.

2008-ig Nepál hivatalosan is hindu királyság volt, ahova a keresztény misszionáriusok alig tehették be a lábukat. Ez megváltozott, amikor az ideiglenes alkotmánymódosítással a nepáli polgárok számára némi vallásgyakorlási szabadságot engedélyeztek, megnyitva az utat a keresztény missziók előtt.

Azóta Nepál keresztény lakossága a teljes népességhez mérve 0.2%-ról 1.5%-ra növekedett. A helyi keresztény vezetők szerint a hívek 65%-a a szegényebb rétegekből kerül ki.

A jelentős növekedés azonban nem volt mentes a kihívásoktól.

2015-ben Nepál hét évnyi vita után új alkotmányt hirdetett ki. Szekuláris nemzetté vált, amely biztosítja a vallásszabadságot minden polgára számára. Mindezzel együtt azonban, ugyanazon cikkelyen belül igencsak behatárolták a hit hirdetésének körülményeit.

„Senki nem téríthet át egy másik embert, vagy cselekedhet úgy, hogy azzal veszélyezteti a másik ember vallását”– írja a 26-os cikkely. Később ezt a szakaszt büntetőjogi szankciókkal is kiegészítették.

Gyakorlatilag a vallásszabadság az országban egy áttérésellenes és az istenkáromlásra túlérzékeny törvényt jelent.

Csak 2019-ben 17 keresztényt tartóztattak le emiatt, köztük több külföldről érkezett misszionáriust, akik hirdették az evangéliumot.

 

Forrás: International Christian Concern

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre