Mától Horvátország az EU soros elnöke

A horvátok nem csak az új évtizedet köszöntik az Európai Unió soros elnökségének élén, de rögtön az egyik legnagyobb kihívással is meg kell birkózniuk, ami az utóbbi időben a kontinensünket érte. Az Unió mechanizmusában persze megoszlanak a feladatok az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament között, azonban a horvát soros elnökség így is megörökölte a 2021-2027-es uniós költségvetés véglegesítését.   

És akkor a Brexitről még nem is beszéltünk.

Rengeteg cikk jelent meg arról az elmúlt fél évben, hogy Magyarország lesz az egyik legnagyobb vesztese az új költségvetésnek – főleg a 2013-2020 költségvetés után, amelynek egyik legfőbb haszonélvezői voltunk a litvánokkal karöltve. Ám, úgy tűnik, a károgók hoppon maradhatnak. A Brexit, vagyis a 2019. december 13-i brit országgyűlési választások felborították a dolgokat.

A horvátok így már rághatják az Európai Bizottság fülét, hogy minél gyorsabban véglegesítsék a 2021-2027-es költségvetés számait, nehogy a britek ismét meggondolják magukat. Volt már erre példa az elmúlt években, nem is egy…

Ez nekünk miért fontos?

A londoni alsóház ugyanis még december 20-án – nagy többséggel – jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének, vagyis a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyezmény (a Brexit) januárban az ún. ratifikációs folyamat következő szakaszába lép, tehát 1-2 éven belül tényleg megtörténik a Brexit és az Egyesült Királyság valóban kilép az EU-ból.

Arra az 1-2 évre azonban még kell fizetniük az EU új költségvetésébe, így azok a lyukak, amik eredendően sújtották volna többek közt Magyarországot, most minimum összébb szűkülnek. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a finn soros elnökség mínusz 27%-hoz képest, nagyjából 10-13%-al kapna hazánk „csak” kevesebb támogatást az Unióból.

A horvátok még tovább kozmetikázhatják a számokat, ha akarnák…

Bár a remény hal meg utoljára, és a finn soros elnökség – Magyarországnak kifejezetten – ártalmas terveit a horvátok akár át is írhatnák, erre azért nem érdemes nagy összegben fogadni. Az ún „mag-országok” jó előre bebiztosították magukat Zágrábnál. Még októberben sietve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság nem rég leköszönt elnöke bejelentette, hogy Horvátország már teljesítette minden feltételét annak, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez. Vagyis szomszédunkban is létrejön a belső határellenőrzés nélküli szabad mozgás.

Arról nem is beszélve, hogy Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök még karácsony előtt is Orbán Viktor miniszterelnök Facebookjával volt elfoglalva. Pedig a soros elnökség valószínűleg nehezebb kihívásokat jelent majd, mint Magyarország történelmi térképének feldolgozása 2019 decemberében.

„Horvátország határai ott vannak, ahol vannak.”

Bár ezt senki se vitatta, főképp a Délszláv háború során, mikor is magyar segítséggel tudta az újonnan alakuló horvát hadsereg felfegyverezni és megvédeni magát, de így a két ünnep közt ne vesszünk el a részletekben! Mindesetre Plenkovic sérelmezte, hogy nem az első alkalom volt, hogy a térkép látszik egy Fidesz-tanácskozásról készült fotó hátterében, így erről a magyar külüggyel is beszélni óhajt.

Sok sikert hozzá és békés boldog új évet, valamint a 2021-2027-es költségvetés átszabásához is sok-sok erőt kívánunk! Közben azért emlékezzen arra is, hogy a legutóbbi magyar soros elnökség legfőbb eredménye épp a horvátok belobbizása volt az Európai Unióba!

BÚÉK!

 

Forrás: consilium.europa/Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre