Lássuk, hová fejlődtünk idén!

Vége az évnek, számadás elvégezve, pezsgő a hűtőben – jöhet a játék s a móka!

Kezdődjék is! Négy kis színes hír következik: három közülük 2019 emblematikus mozzanata volt különféle nyugat-európai országokban, egy viszont puszta kitaláció. Értelemszerűen a kérdés az, melyik három a valós, és melyik az abszurd. Rákeresni nem ér, aki csal, annak álmában Greta Thunberg fogja fejére olvasni az összes elfogyasztott szilveszteri virslit.

 

Hurrá, itt a társadalmi pontozás!

Újabb és újabb német települések kapnak rá a zöld házszámra: ezt azok a házak érdemlik ki, amelyek lakói éghajlatvédelmi szempontból példás életet élnek. A lakosokat egy sor kritérium alapján osztályozzák, ideértve az alacsony húsfogyasztástól a hibridautó birtoklásán át a Greenpeace-tagságig sok-sok tényezőt (némi hiányérzetünk azért lehet: a kellően alacsony gyerekszám eddig még sehol nem került bele a kritériumkatalógusba). Amelyik háztartásnak sikerül ügyesen megszereznie legalább 150 pontot, már kapja is a szép zöld házszámot a homlokzatára. A legújabb büszke kitüntetettek közé tartozik a kertjében vadvirágokat burjánzani engedő Richter család Ingelheimből, valamint Herr Blüm Mommenheimből, aki esővízzel mos és mosogat. Tapsoljuk meg őket!

 

Feministák harca az iszlám nőképéért (18+)

Hangos performansz zajlott egy párizsi uszodában. Egy mámorítóan sokszínű társaság, benne burkinis muszlim nőkkel, harcos feminista tinédzserekkel, transzneműekkel és „sötétebb bőrű” személyekkel (a különböző halmazoknak természetesen lehetnek közös metszeteik – nem kizárt, hogy volt ott például genderfluid néger is) spontán tüntetést tartott, sérelmezve, hogy mindenféle álságos higiéniai és közbiztonsági megfontolásokkal érvelve nem engedik burkiniben fürdőzni a muszlim nőket, miközben ez pőre emberi jogi jogsértés, konkrétan a muszlim nők elnyomása a rasszista francia állam részéről. A színes-zajos kompánia némileg felbőszített egy épp a medencében tempózó cisznemű fehér möszjőt, aki véleményének kifejtése céljából a medencéből kimászva megmutatta a csoportosulásnak a hímtagját. Az uszodát a rend helyreállítása érdekében haladéktalanul bezárták.

 

Nagy az öröm: nem maradt LMBT-oltárkép nélkül a malmői templom

Új, a korábbinál is látványosabb LMBT-oltárkép került a malmői Szent Pál templom falára. (A hiányzók kedvéért: az előzőt, amelyen két leszbikus Éva és két meleg Ádám ölelkezett egymással, sajnos le kellett szedni, mert a festményen transznemű volt a kígyó, ami svéd teológusok szerint sértheti a transzneműek érzékenységét.) Ezúttal ugyanazon korszakos festőnő mélyprogresszíven blaszfémikus „Úrvacsora” című kompozícióját függesztették ki az oltár fölé, így a svéd hívek a karácsonyt már a transzvesztita tanítványok körében a kenyeret megtörő, magassarkú cipős Krisztust szemlélve ünnepelhették, a nyugati kereszténység nagyobb dicsőségére. A helyi lelkésznő lelki útravalót is adott a híveknek a hiánypótló műalkotáshoz: „Hagyd, hogy beszéljen hozzád a kép. Milyen cipőt visel a te Istened? Megengeded-e Istennek, hogy mások cipőjében járjon?”

 

Házinyulak a brexit ellen

A korábbi ugatós kutyatüntetést és a macskák instagramos tiltakozását követően most itt a #BunniesAgainstBrexit: mintegy 150-200 nyúl gyűlt össze gazdája kíséretében a londoni Westminster-palota előtt, hogy követelje egy megismételt brexit-népszavazás kiírását. A nyulak kiforrott véleményét gazdáik tolmácsolták, velős követeléseket applikálva kis házikedvenceikre („Stop Brexit!”, „Lepus europaeus europaeus vagyok, az is akarok maradni!!!”, „Emberek! Ne legyetek gyávák! Tiltakozzatok!”). Az eseményen London főpolgármestere, Sadiq Khan is részt vett, akinek twitterüzenete szerint ez volt élete „legcukibb tüntetése <3 <3”. A csincsillák és a hullámospapagájok hasonló akcióira vonatkozó tervekről lapzártáig nem érkezett hír – de ez persze nem jelent semmit.

 

Francesca Rivafinoli

 

Megfejtés:

Az álhír a brexites nyúldemonstráció: kutyatüntetés és macskás instagram-tiltakozás valóban volt, nyulakat azonban még nem vittek az utcára. Az összes többi hír maradéktalanul igaz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre