Merényletre készültek a Kazanyi székesegyházban és egy bevásárlóközpontban

Letartóztatásba helyezte egy szentpétervári bíróság hétfőn azt a két férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készültek végrehajtani az orosz nagyvárosban az újévi ünnepségek idején - közölte a törvényszék sajtószolgálata.

A két férfit – Nyikita Szemjonovot és Georgij Csernisevet – többek között azzal vádolják, hogy terrorszervezet tevékenységében vettek részt. A szentpétervári bíróság jövő február 29-ig helyezte letartóztatásba őket. A TASZSZ hírügynökség szerint a két férfi beismerő vallomást tett.

Az orosz sajtó úgy tudja, Szemjonov és Csernisev merénylet elkövetésére alkalmas helyszíneket keresve felderítette a terepet. A tervezett terrorcselekmény lehetséges helyszíneként a sajtó a Kazanyi székesegyházat, valamint a Moszkovszkij vasútállomás tőszomszédságában található Galereja bevásárlóközpontot nevezte meg.

A Fontanka szentpétervári hírportál szerint a két férfira azt követően figyelt fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hogy felesküdtek Abu Bakr al-Bagdadira, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet időközben megölt vezetőjére. A nyomozóhatóságok szerint Szemjonov és Csernisev augusztustól decemberig tettek előkészületeket a merénylet elkövetésére, például lefényképezték a székesegyházat és a bevásárlóközpontot, a felvételeket pedig továbbították feltételezett kapcsolattartójuknak.

Az FSZB vasárnap közölte, hogy az amerikai partnerszolgálatok információi alapján december 27-én elfogtak két orosz állampolgárt, aki terrorcselekményt készült elkövetni az újévi ünnepségek idején Szentpéterváron, olyan helyeken, ahol emberek nagyobb számban gyülekeznek. Az FSZB hozzátette: a férfiaknál olyan tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek alátámasztják a feltételezést.

A Fontanka úgy tudja, az FSZB a nyomra vezető értesülést a Bagdadi likvidálásában részt vett amerikai biztonsági szolgálatoktól kapta. Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott Donald Trump amerikai elnöknek vasárnapi telefonbeszélgetésük során az információért.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre