Hamarosan belépünk a felzárkózás évtizedébe

Lassan eltelik tíz év az Orbán Viktor idei bálványosi beszédében második – illiberális, avagy nemzeti – rendszerváltozásnak nevezett politikai fordulat óta, s jövő tavasszal félidejéhez érkezik a 2010–2030 közötti új korszak, amelynek végére a kormány szeretné elérni a magyar gazdaság és társadalom európai felzárkózását – emlékeztet Faggyas Sándor. A Magyar Hírlapban megjelent írásában összegzi az elmúlt évtizedeket, valamint képet ad arról, mit várhatunk a következő évtizedtől.

Igen erős felütéssel kezdi Faggyas Sándor írását: a gazdasági felzárkózás és a társadalmi felemelkedés tekintetében a 21. század első évtizede visszavonhatatlanul elveszett számunkra.

Míg az első Orbán-kormány alatt évente átlagosan két százalékponttal gyorsabban nőtt a magyar GDP, mint az Európai Unió átlaga,

a 2002-es kormányváltást – az ígért „jóléti rendszerváltás” helyett – negatív gazdaságpolitikai fordulat követte.

Faggyas Sándor szerint az MSZP–SZDSZ alkalmatlan kormányzása, sorozatos szarvashibái miatt a közép-európai régióban éllovasból sereghajtó lett Magyarország. Az elveszett évtized azt is jelenti, hogy

a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok súlyos öröksége jó ideig megnehezítette, hogy a második Orbán-kormány kiszabadítsa az országot a gazdasági, pénzügyi csapdákból és a társadalmi örvényekből, s visszatérhessünk a dinamikus gazdasági, társadalmi fejlődés pályájára.

Faggyas felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt kilencven évben hat növekedési ciklust mért a magyar gazdaságtörténet, s a sikeres válságkezelést, illetve az új magyar modell beindítását követően 2013-ban kezdődött hatodik ciklus – az 1933 utáni helyreállítást kivéve – mutatja a legnagyobb mértékű felzárkózást.

Növekedésünk 2013 óta átlagosan két százalékponttal haladja meg az unióét, és 2017 óta a magyar gazdaság az EU egyik éllovasa.

Mivel az idén is a tavalyihoz hasonló, több mint három százalékpontos növekedési többletet ér el a magyar gazdaság az unióéhoz képest, 2019 végére várhatóan elérjük az EU-átlag 74 százalékát. Összehasonlításul:

a rendszerváltozás idején még 45, 2002-ben viszont már 62 százalékon álltunk, ami 2010-re csupán 65 százalékra emelkedett – a szoclib kormányzás nyolc éve alatt alig közeledtünk „Európához”.

Faggyas Sándor szerint így a 2002–2012 közti évtized lényegében elveszett számunkra.

– A jó hír az, hogy a legtöbb mérvadó elemzés, illetve előrejelzés szerint a belátható időn belül fennmaradhat a magyar gazdaság legalább két százalékpontos növekedési többlete a tartósan gyengélkedő unióshoz képest – írja Faggyas. Márpedig ez a plusz kell ahhoz, hogy a még 26 százalékpontos hátrányunkat ledolgozva tizenhárom éven belül, azaz 2032-ig elérjük az EU átlagos gazdasági fejlettségét és életminőségét.

Írása végén Faggyas Sándor megjegyzi, az évszázados magyar álom megvalósítása történelmi léptékben csupán karnyújtásnyira van. „Vásznunk dagad, hajónk előre megy” – ha tartjuk a jó irányt. 

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható. 

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre