Emeljük Szent János poharát!

A premontrei szerzeteseknek köszönhetően a középkor végétől a borászok körében is népszerűvé vált János evangélista napján, december 27-én a hagyományos borszentelés, amely még az egyházi liturgiába is belekerült. Megszentelték a hordókat, a szőlőket, s fölhintették az egész házat, hajlékot. A napjainkban is működő szokás egyik legszebb példája a Pannonhalmi Főapátságban e napon lezajló borszentelés.

Ezen a napon a boros gazdák szinte mindegyik borvidékünkön egy-egy üveg bort viszek a templomba, ahol azokat liturgikus szertartás közben megszentelik.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát megáldja a borvidék szőlészeteinek borait az apátság bazilikájában tartott liturgián 2019. december 27-én. – MTI/Krizsán Csaba

Szent János apostol ünnepén, nagyobb családi, közösségi alkalmakkor mint áldomást a Szent János poharából fogyasztották, mikor Szent János áldását kérték hozzá. Szent János poharának mondták a poharat, kelyhet, üveget is, amelyben a szentelt bort tartották és kínálták. A borospincéket járó borkóstolók ma is gyakran találkoznak azzal a kifejezéssel visszakóstoláskor vagy a kóstolás végén, hogy „igyuk meg a Szent János áldást”, vagy „ürítsük az utolsó poharunkat Szent János tiszteletére”.

Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát (b) borral koccint a borvidék szőlészeteinek boráldása után tartott borkóstolón az apátság ebédlőjében 2019. december 27-én. – MTI/Krizsán Csaba

Számos jámbor szokás egyike volt e napon a hajdani borküldés, barátságajánlás a jánosköszöntés, jánosolás. Legtovább a koldusok és gyermekek világában maradt fenn, akik e szavakkal kopogtattak be a házakba: „elküldtek a Szent János-pohárral”.

Forrás: lexikon.katolikus.hu és a borneked.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre