„Olyan ideológiát építettünk, amely nem hódol be a kisebbségeknek”

A Sri Lanka-i választások eredménye határozott visszalépés a szabad vallásgyakorlás és az alapvető emberi jogok szempontjából.

A 2019 novemberében tartott Sri Lanka-i választásokon Gotabhaya Rajapaksát választották meg a nemzet új elnökének. A buddhista nacionalista szélsőségesek – kiváltképp azok, akiket szoros szálak fűznek a Bodu Bala Senához (BBS, más néven a Buddhista Hatalom Ereje csoport) – kitörő lelkesedéssel fogadták a hírt.

Véleményük szerint Rajapaksa vezetésével olyan rezsim került most hatalomra, amelynek célkitűzéseivel a radikális csoportok messzemenőkig egyetértenek.

„Olyan ideológiát építettünk, amelyben az országnak szüksége van egy szinhala vezetőre, aki nem hódol be a kisebbségeknek” – nyilatkozta a BBS vezetője, Galagoda Aththe Gnanasara buddhista szerzetes, akit az International Christian Concern idézett. Tömören hozzátette:

„most ez az ideológia győzött.”

A választási kampány során a BBS oroszlánrészt vállalt Rajapaksa kampányában. A buddhista nacionalisták alapvetően sérelmezték az előző kormány hozzáállását a kisebbségekhez és kritizáltak minden olyan döntést, amely a keresztényeket, muszlimokat, vagy hindukat segítette.

2005 és 2015 között Gotabaya bátyja, Mahinda Rajapaksa ült Sri Lanka elnöki székében. Ebben az időszakban a vallási és etnikai kisebbségek üldöztetése mindennapos volt.

A legtöbb ilyen támadást annak idején a BBS hajtotta végre. A csoport az előző rezsim alatt a kormány védelmét élvezte, a Rajapaksa család újbóli hatalomra jutásával

újabb sötét korszak eljövetelét jósolják kisebbségek számára.

 

Fotó: Sri Lanka Mirror

Iratkozzon fel hírlevelünkre