Az eredményes családpolitikáról és hazánk térnyeréséről írnak francia konzervatív lapok

A francia mellett egy olasz hírügynökség is beszámolt Magyarország növekvő európai befolyásáról és az elmúlt időszakban elért demográfiai eredményeiről is.

Az olasz hírügynökségek is beszámoltak arról a nemzetközi eseményről, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Tokiói Nemzeti Művészeti Központban megnyitotta a magyar és az európai művészetnek szentelt művészeti kiállítást – írja a Tűzfalcsoport, nemzetközi sajtószemléjében. 

Az Agenzia Nova olasz hírügynökség beszámolója idézi Orbán Viktor kormányfő megnyitóbeszédét, amelyben arról beszélt a magyar kormányfő, hogy a magyarok innovatív emberek, és képesek olyan világszínvonalú remekműveket alkotni, mint „amiket itt láthatnak”. Ennek oka szerinte az, hogy a magyaroknak bizonyítaniuk kell a világnak, hogy szüksége van rájuk, és hogy a világ az előnyeit élvezi a magyarok létezésének.

Orbán a családpolitikán keresztül dobja föl a házasságok számát – állítja a Valeurs Actuelles francia konzervatív heti hírmagazin cikke címében, megjegyezve, hogy a születési arányszám növelése érdekében a magyar miniszterelnök úgy határozott, hogy (a cikk szerint átszámolva) 30 500 eurót különít el minden egyes pár számára, akik a nő 41. születésnapja előtt házasodtak össze. Ennek a tartozásnak az egynegyedét törlik, ha a házaspárnak két gyermeke van, és az egyharmadát, ha három gyermek születik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a házasságok száma 20 százalékkal emelkedett az év első kilenc hónapjában. 

December elején a magyar kormány azt közölte, hogy már több mint 50 ezer pár igényelt ilyen engedményes kölcsönt. Arra még várni kell, hogy a 2019-es házasok több gyermeket vállalnak-e – utal a cikk a születési számok lassú javulására.

Le Point francia konzervatív heti hírmagazin Magyarország brüsszeli befolyásának emelkedéséről ír annak kapcsán, hogy Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság új magyar biztosa – aki e minőségében Navracsics Tibor utódja – megkapta az Orbán Viktor miniszterelnök által nagyon vágyott portfóliót: az Európai Unió bővítését és a szomszédságpolitikát.

November végén Orbán Viktor a Kossuth Rádióban világosan kifejtette motivációit, és maga is gratulált ahhoz, hogy Magyarország így „a biztonság szempontjából” a legbefolyásosabb pozícióhoz juthatott egy nemzetközi szervezetben – írja a cikk.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!