Salvini és politikája is a célkeresztben

A migránsok befogadását, valamint a politikai célokra használt közösségi oldalak korlátozását követelte a Heringek mozgalma, amely több pontos programot hirdetett meg a Róma legnagyobb terét megtöltő tüntetésen, amelyet a Matteo Salvini vezette jobboldal ellen rendeztek.

A mozgalmat vezető Mattia Santori olvasta fel a Heringek első programját, amely arra szólította fel a politikusokat, hagyjanak fel az örökös választási kampányhangulattal, és az erre kijelölt demokratikus intézményekben, ne a közösségi felületeken politizáljanak. A Heringek-követelése egyértelműen Matteo Salvinire utalt, aki volt belügyminiszterként és most ellenzékben is majdnem kizárólag interneten terjeszti politikai üzeneteit.

A Heringek kiáltványa a politikusok közösségi oldalainak pénzügyi “átláthatóvá” tételét szorgalmazta az esetleges anyagi támogatások feltüntetésével. Ezen kívül az erőszak kizárását sürgették a politikából hangsúlyozva, hogy a verbális támadás egyenlő a fizikai agresszióval. “Az igazsághoz közeli” sajtót követeltek, amely tiszteletben tartja a tényeket.

Végül a Matteo Salvini belügyminisztersége alatt bevezetett, és azóta is hatályos, migrációs törvénycsomag eltörlését követelték. Mattia Santori  hangsúlyozta,

olyan törvényeket akarnak,amelyek középpontjában nem a megfélemlítés áll, befogadó társadalmat, amelyben a diverzitás gazdagságnak és nem fenyegetésnek számít.

Szerinte, Matteo Salvini közösségi oldalain sugallt támogatottság nem képviseli az olaszok többségét.

A tüntetésen felszólalt egy Rómában élő, muzulmán palesztin lány, Pietro Bartolo a lampedusai migránsokat segítő orvos is, aki a baloldali Demokrata Párt (PD) európai parlamenti képviselője, valamint a földközi-tengeren tevékeny Sea-Watch civilszervezet olaszországi szóvivője. A megmozduláson külön csoportot alkottak a magukat Fekete Heringeknek nevező migránsok, akik a menedékkérelmek korábbi szigorításának eltörlését sürgették.

Mattia Santori a tüntetést kísérő újságíróknak nyilatkozva kijelentette

azt akarják megmutatni az embereknek, hogy létezik alternatíva a szuverenizmus szirénénekével szemben.

Véleménye szerint a római tüntetéssel a mozgalom második fázisba lépett. A Heringek 160 küldötte vasárnap kongresszust tart, amelyen akciótervet fektetnek le. Legközelebbi célként a populista jobboldal, valamint Matteo Salvini a Liga és a jobboldali pártkoalíció vezetője megállítását jelölte meg az Emilia-Romagnában január 27-én esedékes tartományi választásokon.

A 32 éves közgazdász végzettségű Santori a kormányzó Demokrata Pártot az emberektől távolinak, az Öt Csillag Mozgalom politikáját pedig érthetetlennek minősítette.

Forrás: MTI – Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari