Nehéz lenne megmondani, miféle mércével méricskélnek a Time ítészei

Az év embere Adolf Hitler – kürtölte világgá 1938 végén a Time. Az év embere Joszif Visszarionovics Sztalin – hirdette címlapján egy évvel később (majd 1942-ben ismét) a híres magazin – ezzel az erős felütéssel kezdi a Magyar Hírlapban megjelent cikkét Faggyas Sándor. Az írás azon apropóból született, hogy idén ezt a címet az 1923-ban New Yorkban alapított liberális lap döntése szerint Greta Thunberg érdemelte ki.

A szerző felidézi, hogy a Time 1927 óta választja ki az minden év végén „év emberét”, aki  szerintük a legnagyobb befolyással volt az adott esztendő eseményeire, a dolgok menetén a legtöbbet változtatott – akár jó, akár rossz irányban. Faggyas Sándor megállapítása szerint az elmúlt csaknem száz évben az utóbbiak (főként politikusok) voltak többségben. A szerző azonban azt is felidézi, hogy a jó oldalt olyan személyek képviselték, mint például Mahatma Gandhi, XXIII. János és II. János Pál pápa, s olyan kollektív „kitüntetettek”, mint az 1956-os magyar szabadságharcosok, 1993-ban a békéért dolgozók, 2005-ben az „irgalmas szamaritánus” Gates házaspár és Bono, 2014-ben az afrikai Ebola-járvány ellen küzdők, 2017-ben pedig a szexuális zaklatások elleni  #metoo mozgalmat elindítók.

Visszatérve az idei kiválasztottra úgy fogalmaz: „ a péntekenkénti globális klímasztrájk kezdeményezője, egyben emblematikus figurája, aki ahelyett, hogy iskolába járna, egyik klímakonferenciáról a másikra szaladgál (a napokban Madridban lépett fel), mindenhol bátran kinyilatkoztat, kioktat és szigorúan megdorgálja a politikai, gazdasági és egyéb vezetőket. A világ- és (állítólag) időutazó Gretát rajongótábora bálványozza, a gyáva píszí politikusok meg kényszeredetten meghallgatják, mert tabu kimondani, hogy a szemfényvesztő show főszereplőjét marionettbábuként mozgatják a háttérből valakik.”

A szerző megjegyzi, hogy a 16 esztendős svéd diáklány ellentétben az 1994-es év emberével, a szentté avatott lengyel pápával – azt akarja, hogy féljetek, féljünk!

A több mint egy éve járványként terjedő globális tömeghipnózis és -hisztéria láttán a józan eszű és egészséges lelkű ember úgy reagál, mint Donald Trump elnök a Twitteren: „Ez nevetséges! Gretának a dühkezelési problémáival kellene foglalkoznia, és beülnie egy jó régimódi filmre egy barátjával. Nyugi, Greta, nyugi!”

Ha már Faggyas Sándor felhívta rá a figyelmet, az amúgy első hallásra pozitív tartalmat sugalló „év embere” cím furcsa összetételére, érdemes kicsit a Time listáján szereplő neveket átböngészni.

A Magyar Hírlap véleménycikke teljes terjedelmében itt olvasható.

Fotó: MTI/EPA/TT/Janerik Henriksson

Iratkozzon fel hírlevelünkre