Az üldözött keresztényekért tett magyar erőfeszítéseket méltatja a nemzetközi média

Nemrég ért véget Budapesten a II. nemzetközi konferencia, amelynek fő témája a keresztényüldözés volt. A több mint nyolcszáz meghívott azért érkezett Budapestre, hogy beszéljenek a világszerte 245 millió keresztény embert érő üldöztetésről és megoldásokat keressenek az egyes országokat érintő problémákra.

A konferencia komoly visszhangot keltett a nemzetközi médiában is, ahol kiemelték a magyar példa eddig elért eredményeit és számos üldöztetésben érintett tanúságot tett a hitéről.

Az eseménnyel külön cikkben foglalkozik az amerikai Spectator és a Providence is, amelyben méltatják Magyarország ezen a területen tett erőfeszítéseit. Utóbbi kiemeli, hogy még a tengerentúlon is egyedülállónak számít az, hogy Magyarország elsőként hozott létre egy, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságot 2016-ban.

A Providence cikke kiemel további négy okot, amiért a magyar megközelítés egyedinek számít. Fontos szempont, hogy Közép-Kelet-Európa történelmi értelemben első kézből tapasztalta meg, hogy milyen az, amikor egy elnyomó világhatalom rákényszeríti az akaratát a nála gyengébb államokra. Ez 1989 előtt, a kommunizmus idején nem csak vallási, de politikai és a társadalom nagy részét lefedő elnyomásban öltött testet.

Másik fontos szempont, hogy Magyarország nem csak a nagy és bürokratikus nemzetközi szervezeteken keresztül juttatja el a segélyszállítmányokat, hanem saját, direkt csatornákon keresztül teszi ezt, amire a Hungary Helps az egyik példa. Ezzel a megoldással jóval gyorsabban és hatékonyabban juthat el oda is a segítség, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A következő és az előzőhöz szorosan kapcsolódó megközelítés a hozzáállásban keresendő. A magyar humanitárius politika először felméri az igényeket és ennek alapján állítja össze a projektjeit. Teszi mindezt úgy, – emeli ki a cikk – hogy

a helyi emberekkel szorosan együttműködve, a közösség vezetőivel egyeztetve alakítják ki a humanitárius akciókat, az ökumenizmus pedig szintén fontos szerepet kap.

A cikk említi a hálózatépítés fontosságát is, ugyanis Magyarország egyik célja az, hogy létrehozzanak egy olyan szövetséget, amely összefogja a hasonlóan gondolkodó kormányzatokat és nemzetközi szervezeteket, melyek célul tűzik ki az üldözött keresztények védelmét, kialakítva egy élő közösséget ezen ügy mentén. 

 

S4C News

 

Források:

Kiemelt képünkön Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár köszöntőt mond a keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a budapesti Corinthia Hotelben 2019. november 26-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre