Klímaváltozás az alaptantervekben: 0:8

„A balliberális oldal csak beszél az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, de nem cselekszik” - írta csütörtök délelőtt közösségi oldalán Rétvári Bence. A miniszterhelyettes szerint az ellenzéki politikusok „össze-vissza nyilatkoznak, de amikor tenni kell, tétlenek maradnak”.  

Példaként az oktatásügyet emelte ki. Mint rámutatott, a baloldali-liberális politikai szereplők „minden kilométerkőnél elmondják, hogy a klímaváltozás veszélyeiről már az iskolában beszélni kell”, ám a saját kormányzásuk alatt elfogadott két Nemzeti Alaptanterv egyikében sem fordult elő sem az éghajlatváltozás, sem a klímaváltozás kifejezés.

„Egyetlen egyszer se írták le, pedig már akkor is ismert volt, most viszont minden második mondatukban szerepel” – tette hozzá. 

Ezzel szemben a 2012-ben elfogadott NAT-ban nyolcszor fordul elő ez a két kifejezés – mutatott rá Rétvári, majd kifejtette: „ők csak beszélnek az éghajlatváltozásról, amikor éppen ez divat, mi viszont rögtön cselekedtünk, ahogy lehetőségünk volt rá”. 

Magyarország a környezetvédelmi oktatás terén más országok előtt jár, hiszen az éghajlatváltozás témaköre fontos részét képezi a hazai oktatási rendszer által közvetített ismereteknek. Az iskolákban jelenleg a földrajz, a biológia, a fizika és a kémia tantárgyak keretében is tanulnak a fiatalok az éghajlatváltozásról. A jelenleg hatályban lévő Nemzeti Alaptanterv – és az újonnan készülő is – kiemelt területként kezeli a fenntarthatóság, a környezettudatosság ügyét. Ennek értelmében a felnövekvő nemzedékeknek meg kell tanulniuk, hogy az erőforrásokat csak tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen szabad felhasználni – írta Rétvári Bence.

Mindezen felül  számtalan tanórán kívüli iskolai programnak is ez a fő témája évek óta: Ökoiskola Program, Fenntarthatósági Témahét, Világ Legnagyobb Tanórája, Csodaszarvas iskolai közösségi program, Erzsébet-táborok programja.

Rétvári Bence rámutatott: környezetünk megóvásával lehet küzdeni a klímaváltozás ellen. Komoly dolgokhoz nem lehet komolytalanul viszonyulni, nem lehet minden nap mást mondani, össze-vissza beszélni. Mi, az elmúlt 9 évben fontos konkrét lépéseket tettünk, kézzelfogható eredményeket értünk el, hogy a fenntarthatóságra nevelés, környezetünk megóvása általános szemléletmóddá és gyakorlattá válhasson az óvodákban és az iskolákban.

 

Az eredeti bejegyzés itt elérhető.

Kiemelt képünk forrása Rétvári Bence hivatalos Facebook-oldala.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre