Greta Thunberg nem vette át az alternatív Nobel-díjat

„A kitüntetés egyik egészen különleges ténye, hogy sokan végeznek fantasztikus munkát világszerte, és ezzel némi reményt adnak azok a kihívások ellen, amelyekkel szembesülünk” – idézte Paul Ekinst, a Valós Élhetőség Alapítvány elnökét az Euronews újságírója. A Valós Élhetőség-díjat alternatív Nobel-díjnak tekintik.

„Sajnálom, hogy nem lehetek ott ma este. Szeretnék ott lenni, de most épp Lisszabonban vagyok. Hihetetlenül hálás vagyok, és megtisztelő, hogy én vagyok az egyik kitüntetett”

 – üzente videón Greta Thunberg a díjátadón résztvevő közönségnek, írja a euronews.hu.

A portál újságírója megjegyzi, hogy az eddigi négy évtized során számos olyan aktivista és vezetők munkáját ismerte el az alapítvány, mely valamilyen módon az emberiség javát szolgálták. 

Gretán kívül elismerésben részesült még Csianmei Guo, kínai emberi jogi ügyvéd és Davi Kopenawa, a brazil őslakosok egyik vezetője, aki az Amazonas biodiverzitásának és az őslakosok jogvédelmének egy élharcosa. Aminatú Hajdár, emberi jogi aktivista a Nyugat-Szahara marokkói megszállása elleni több évtizedes harcáért kapta a Valós Élhetőség-díját.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre