Gazdagabbak lettünk

Kilenc éve, 2010 óta a visegrádi országok (V4) közül csak Magyarországon gyarapodott a nettó lakossági vagyon – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója, legfrissebb, a V4-ek lakosságának anyagi helyzetét vizsgáló kutatása alapján az M1 aktuális csatorna műsorában.

Sebestyén Géza hozzátette: a magyar lakosság GDP-arányos nettó vagyona 70-ről 107 százalékra nőtt 2010 és 2018 között, ez a 37 százalékpontos növekedés megegyezik Szlovákia GDP-arányos nettó lakossági vagyonának a teljes értékével.

A GDP-arányos nettó lakossági vagyon a cseheknél és a lengyeleknél is körülbelül a fele a magyar értéknek – jelentette ki a kutatási igazgató.

A kutatás részleteiről szólva Sebestyén Géza elmondta: vizsgálták a készpénz- és bankbetét-vagyont, a lakossági állampapír-állományt és a részvény-megtakarításokat. A megemelkedett lakásárak következtében az ingatlanvagyon is jelentősen bővült Magyarországon, ezt a mutatót azonban nem tudták vizsgálni, mivel nincsenek összehasonlításra alkalmas adatok – tette hozzá.

A kutatás részletei itt olvashatók.

Forrás: MTI – Címlapkép: pixabay.com