Balliberális kifizetőhelyként működik a főváros és az ellenzéki kerületek többsége

Csaknem egymilliárddal költhet többet öt év alatt a főváros ellenzéki alpolgármesterekre. Ez a szám szám is jól láttatja Karácsony Gergellyel, Gyurcsány Ferenccel és Fekete-Győr Andrással az élen a balliberális ellenzéknek kevéssé számít a fővárosiak érdeke, sokkal inkább az, hogy pozíciókhoz, pénzhez juttassák a klientúrájukat – olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

A lap az önkormányzati választás óta rendszeresen beszámol az ellenzéki szivárványkoalíció budapesti pozícióhalmozásáról, közpénzszórásairól. Többek között megírták, hogy Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, Draskovics Tibor havi bruttó 644 ezer forintért lett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának elnöke. A 2010 előtt az egyik leggazdagabb fővárosi képviselőként számon tartott SZDSZ-es Lakos Imre visszatérése a politikába pedig az adófizetőknek havi bruttó 483 ezer forintjukba kerül. Horn Gyula unokahúga, Havas Szófia is színre lépett, az elkövetkezendő öt évben Draskovics csaknem negyven-, Lakos harminc-, Havas pedig ötvenmillió forintot vesz ki a budapestiek zsebéből. Ez azonban aprópénznek számít.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány ugyanis korábban kiszámolta: a fővárosiaknak több mint kétszázmillió forinttal kerül többe a korábbinál a szűkebb értelemben vett Karácsony-féle városvezetés.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összesítése szerint a Tarlós-érában 57 főállású és társadalmi megbízatású alpolgármester kapott feladatot. Az önkormányzati választásokat követően ez a szám 71-re ugrott javarészt a DK-s, MSZP-s, párbeszédes, momentumos kerületvezetéseknek köszönhetően.

A Magyar Hírlap az elmúlt hetekben több szakértőt, önkormányzati képviselőt is felkeresett annak kapcsán, hogy megtudják, mekkora pluszkiadást is jelent a fővárosi adófizetőknek az új budapesti város- és kerületvezetés.

Forrásaik szerint „a budapestiek ma nem kaphatnak komplex képet a balliberálisok pozícióhalmozásairól és közpénzszórásairól, mivel az alpolgármesterek számának növekedése, a képviselő-testületi béremelések mellett számos olyan tényező drágíthatja a főváros működését, melyeket még nem láthatunk.

Egyikük példaként megemlítette az önkormányzati bizottságok számának növekedését, a külsős bizottsági tagok létszámának emelkedését. De, mint azt az elmúlt másfél hónap is bizonyította: a fővárosi és kerületi cégeknél is komoly kifizetések történhetnek. Ha azonban

csak az alpolgármesteri illetmény-növekedéseket nézzük, akkor is kijelenthető, hogy a fővárosiak számára jelentős pluszkiadást generálnak az új önkormányzatok. Számításaink szerint csaknem egymilliárd – 913 297 369 – forintot”.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: MTI – Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre