Juhász Hajnalka: Érezz lokálisan, gondolkozz nemzeti szinten!

A sokszor haszontalan, radikális megoldások és a kapkodás helyett reális vállalásokra van szükség a környezetvédelemben.

Juhász Hajnalka a Magyar Hírlapban megjelent írásában rámutat: azért szükséges az úgynevezett konzervatív környezetvédelemről beszélnünk, mert a két fogalom szorosan összefügg. Erre már évekkel korábban Roger Scruton is rámutatott; a konzervativizmus és a környezet megóvása, a konzerválás ugyanazon hosszú távú politika két pólusa, amelynek a célja az erőforrásokkal való felelős gazdálkodás. Ehhez illeszkedik a magyar kormány kereszténydemokrata gondolkodása, amelynek középpontjában a család és azzal szoros összefüggésben az otthon áll.

Ha ezen a gondolatmeneten haladunk tovább, akkor megértjük a konzervatív környezetvédelem igazi lényegét, hogy a Föld a mi bolygónk, mindannyiunk közös otthona, ezért közös felelősségünk a teremtett világ közös védelme.

Ezt mi, kereszténydemokraták teremtésvédelemnek nevezzük – írja Juhász Hajnalka.

A 21. század globalizációja magával hozta azt a kihívást valamennyi kormány számára, hogy az ökológiai és társadalmi egyensúly megőrzésének igénye mellett képes legyen megteremteni, illetve fenntartani a gazdasági növekedést, amely az eljövendő generációk anyagi biztonságának is alapja. Ahogyan a Klímapolitikai Intézet is fogalmaz, az, hogy hogyan gondolkodunk a minket körülvevő környezetről, valamint az ember és természet kapcsolatáról, a társadalmi, politikai, kulturális kérdéseinket egyaránt meghatározza. A liberális fősodor célja azonban a keresztény kulturális értékeken alapuló civilizációs modell lebontása, aminek érdekében politikai, társadalmi és reformprogramját „zöld” köntösbe öltöztette. Radikalizmusát a pánikkeltés eszközével kívánja igazolni, a máskéntgondolkodókat pedig démonizálja, a tudomány tagadói­nak állítja be, és a közéletből való száműzéssel fenyegeti – fejti ki véleményét a KDNP alelnöke a Magyar Hírlapban megjelent írásában.

Az Európai Unió környezetvédelmi politikája csak akkor lehet sikeres, ha képes lenne megtartani az egyensúlyt az európai hagyományok, az uniós intézmények, az alkotmányos nemzeti tradíciók és a jól működő lokális megoldások között.

Tapasztalt környezetvédő szakemberek is nélkülözhetetlennek tartják a lokális megoldásokat és a helyi szempontok figyelembevételét a környezetvédelem döntéshozatali mechanizmusaiban, ahogyan a sokszor elhangzott megközelítés is kiemeli: gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!

Ez az alapvetés írmagjában pusztul el abban a megközelítésben, amelyet a hazai baloldal is képvisel, amikor az európai egyesült államok létrejöttét vizionálja.

Mint azt Juhász Hajnalka írja: a kizárólag uniós intézmények irányítása alatt, közvetlenül nem a társadalom által választott uniós intézmények élén álló vezetők által kézi vezérelt környezetvédelmi intézkedések ellehetetlenítik az egyes embereket a környezetvédelemben. Hiszen a lokális környezetvédelmi gondolkodás alapvető feltétele a nemzeti szintű, nemzetállami gondolkodás. Az erős nemzetállamok választópolgárai képesek csak arra, hogy kifejezésre juttassák szuverenitásukat, szuverén környezetvédelmi gondolkodásukat az Európai Unióban.

Érezz lokálisan, gondolkozz nemzeti szinten, és ezzel segítsd a fenntarthatóságot globálisan! Ez a hiteles konzervatív környezetvédelem

– fejti ki írásában Juhász Hajnalka alelnök.

Ez a megközelítés, ami nem a környezeti és társadalmi problémák globális, rapid megoldására törekszik – ami, valljuk be, nem működőképes megoldás –, hanem az egyén szerepének fontosságára, az ember által alakított környezet feletti lokális szuverenitásra. Ennek a gondolkodásnak a középpontjában az otthon áll, a hely, amelyhez kötődünk, ahol a gyermekeink felnőnek, amelyet tisztának akarunk megőrizni, ahol szeretünk élni.

Mint azt a KDNP alelnöke, Juhász hajnalka megjegyzi: – Elkötelezettek vagyunk abban, hogy 2030-ra az energiatermelésünk 90 százalékban károsanyag-kibocsátásmentes legyen, valamint hogy 2050-re Magyarország klímasemlegessé váljon. Mindezt azonban a magyar kormány nem egy liberális ködfelhőből történő, ambiciózusnak tűnő hatalompolitikai célok által vezérelt abszurd felüllicitálásban, hanem a realitások talaján kívánja elérni.

 

Az eredeti cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre