Németh Sándor egy kuruzsló, az asztrológusom is megmondta!

Nem is tudom, immáron mily régóta hömpölyög a jóga-gate (ügy, affér, botrány?) hűs vizű csermelye, de túlontúl sok ideje már, az biztos. Én igazán el akartam engedni ezt a témát, meg is fogadtam, hogy teszek rá, mit mond egy kisegyház főpásztora, hiszen teljesen független tőlem a dolog. De ti, kedves ismerőseim és nem ismerőseim, ti világháló fölényeskedő new age megmondói és kirekesztés-szimatai, még mindig nyomjátok az arcomba a hülyeséget.

Ti akartátok!

Szóval azon megy a vernyogás – vagy vicceskedés, a haladó elmék önképétől és hivatástudatától függően – még mindig, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője nemrégiben óva intette a jóakaratú embereket attól, hogy jógázzanak, legalábbis ha tartózkodni akarnak az ártó démonok megidézésétől.

Na most, nem kutattam ki a saját illetékes fennhatóságom, azaz a katolikus egyház hivatalos álláspontját a jógával kapcsolatban, de kétlem, hogy olyan nagyon különbözne Németh Sándorétól. Mégis hadd áruljam el szerény véleményemet pár sorban, a hosszú idézeteket a katekizmusból és az exorcizmus szakértőinek különböző beszámolóit meghagyom a műfaj MVP-jének, Szilvay kollégának.

Csekély tapasztalataim a jógát illetően azt mutatják, hogy nincs is olyan, hogy jóga, csak jógák. Én ugyan abból a reakciós alomból származom, amely szerint férfiember nem teszi be a lábát jóga stúdióba, ellenben nőkkel néha muszáj foglalkozni, az általuk elbeszélt tapasztalatokra pedig alapozhatunk.

Ezekből számomra egyértelműen kiderült, hogy van a tömény „OM-ozásokkal” tarkított nagyon spirituális jóga, meg van az, amit annyira lecsupaszítottak, hogy tulajdonképpen csupán egy kiadós gerinctorna az egész, csak utóbbi szó marketingileg nem annyira előnyös.

Muszáj megemlíteni, hogy a nagyon spirituális jógán belül is van az elfajzott, new age-es, vásári mulatság, meg van az eredeti jóga, ami egy valódi filozófiai/vallási irányzat, és mellesleg az indiai filozófia ortodox rendszerei közé tartozik. Onnan tudok ilyen vagány dolgokat, hogy felcsaptam A filozófia világtörténete c. összegző művet Störigtől, amitől máris szobafilozófusnak érzem magam.

Önfényezés letudva, jöhet a lényeg: a könyvből megtudtam, hogy a jógának bizony van istene (aki amúgy nem mindenható). Márpedig, ha így állunk, akkor keresztény ember a klasszikus jógát szerencsésebb, ha nem űzi. Ezen kívül még egy csomó rideg dolgot olvastam róla, ami mind emellett a megállapítás mellett szól, de a téma tökéletes filozófiai és teológiai felfejtését tényleg meghagynám azoknak, akik ezen területeken rendelkeznek valamilyen titulussal.

Térjünk inkább át a jóga elfajzott, piaci termékként létező nyugati válfajára. Keresztény ember űzheti? Továbbra sem tudom a különböző egyházak álláspontját, de azt a kérdést és egyben ítéletet bátran felteszem/megfogalmazom, hogy minek? Ha a keresztény embernek megvannak a spirituális csatornái, amelyek a Mindenhatóhoz vezetnek, akkor mi értelme van még „OM-ozni” is gerinctorna közben? Meg a különböző meditációk… amikről azt se tudjuk, hogy ki fia borja állítja magáról, hogy ért hozzájuk. Egy katkónak például nem elég a rózsafüzér?

Összefoglalva az eddigieket: aki tudatosan megeszi a klasszikus, vagy a kamujóga spirituális feltevéseit, azt tényleg bajosan lehet kereszténynek nevezni.

Azt viszont nem hiszem, hogy ha valaki minderre fittyet hányva rendesen átmozgatja magát jóga módszerrel, mert neki az esik jól, akkor démonokat idézne meg vele. Itt már Németh az én ízlésemhez képest némileg messzire ment, de hát nem is muszáj az ő egyházába tartozni, ugye? Meg a katolikusba se, meg semelyikbe se.

És itt jöttök be a képbe ti, ti mindig nagyon felvilágosult és toleráns heherészők, akik már vagy két hete azzal fárasztotok, hogy mit mondott egy kisegyház főpásztora, és úgy gyártotok belőle viccesnek szánt mémeket, hogy közben pontosan lehet tudni, hogy egyáltalán nem veszitek fél vállról a történteket. A fölényeskedő poénkodásotok ugyanis véresen komoly: arra szolgál, hogy szanaszét alázzatok mindenkit, aki nem a ti magasabb létformát képviselő kasztotokba tartozik, magyarán nem hiszi azt, hogy nem hisz semmiben. Pedig van nektek hitetek: ti hozzátok a fényt, ti űzitek ki a kirekesztést a világból a céltalan hülyülésetek virtuális tömjénfüstjével. Valójában a nihil szerpapjai vagytok.

Aha.

Mégis mi köze van a kirekesztéshez annak, hogy Németh Sándor a saját bárányait kvázi eltiltja a jógától? Kirekesztve érzitek magatokat a Hit Gyülekezetéből? Jaj, de sajnálom! Inkább szorongjatok a klímavészhelyzeten, annak a problémának legalább van némi realitása számotokra is…

És ti, Szex és New Yorkon zombuló, a valódi szellemi meggyőződést szinkretizmussal álcázó, spirituális ételízesítő granulátumot zabáló new age apostolok, nektek mi bajotok van ezzel? Németh olyan csúnyákat mondott, hogy elcseszte vele az „énidőtök” kellemes eltöltését? Azóta már nem is esik jól a hatórás relax-zene a Youtube-ról 432 hertzen? A szívem meghasad, hogy miközben csakranyitogató gyakorlatokat végeztek, csak erre az újabb keresztény gonoszságra tudtok gondolni. De ne törődjetek vele! Igaza van az asztrológusotoknak, Németh Sándor egy kuruzsló, aki visszavezetné a világot a sötét középkorba (amiről egyébként pont annyi valós tudásotok van, mint bármilyen valódi keleti filozófiáról).

A keresztények meg szerintem megnyugodhatnak, egy reggeli hídgyakorlat közben még nem fog beléjük bújni az ördög. Jómagam legalábbis fizetésnapon mindig éberebb vagyok a démonokkal kapcsolatban, mint amikor gerinctornázom.

Szerző: Márton S. József

Iratkozzon fel hírlevelünkre