A YFriday igazi forradalmat akart a szívekben

2008. júniusában már járt Magyarországon a méltán népszerű brit keresztény rockbanda. Akkor az Ez az a nap! szervezésében létrejött Soul&Gospel Fesztiválon fellépő együttes kíméletlenül dinamikus ritmusára indult be a dugig megtelt West End Tetőterasz közönsége. 2010-ben a csapat feloszlatta magát számos sikeres lemez kiadása és koncert után.

A YFriday egy keresztény rock- és dicsőítő zenekar a brit Newcastle upon Tyne városából. A keresztény zene rajongói körében világszerte nagy népszerűségre tettek szert zenéjükkel már 1994-es megalakulásuktól kezdve. Kezdetben a „Why Friday” havonta megrendezett evangelizációs alkalom házi zenekaraként működtek. A nevük is innen származik, amely arra a bizonyos péntekre utal, amikor Jézus Krisztus megváltó művét végbevitte az emberért.

A Rainmaker album 1999-es kiadását követően a Kingsway Kiadó három éves lemezszerződést ajánlott fel számukra. 2001-ben a zenekar tagjai amellett döntöttek, hogy teljes időben végzik zenei evangelizációs tevékenységüket, felhagyva addigi civil munkájukkal. 

Koncertet adtak a földrengés sújtotta Haitiért, 2009-ben pedig felléptek az első Big Church Day Out nagyszabású szabadtéri keresztény zenei fesztiválon is.

2003-ban jelentették meg harmadik stúdiólemezüket Revolution címmel, amelyről a Cross Rhythms Magazin csak azt írta, „egyszerűen tökéletes”, amely úgy szól, mint ahogy egy lecsupaszított, színtiszta rockanyagnak szólnia kell. A címadó dal egy őszinte dicséret Istennek a rock eredeti stíluseszközeivel. Jöjjön el a Te országod forradalmi erővel, hogy felébredjen ez a generáció – kiáltja az ég felé a YFriday. Milyen kár, hogy elcsendesedtek, mert ébredésre ma is szükség lenne még…

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre