„Vérző lelkeket gyógyítunk”

A Hungary Helps humanitárius programot vezető államtitkár hitet tett amellett, hogy igenis meg lehet menteni a keresztény közösségeket a Közel-Keleten, de ebben az ügyben sokkal jobb a célzott, közvetlen segítségnyújtás, mint a nagy közös zsákba elhelyezett milliók. Azbej Tristannal a Magyar Nemzet készített interjút.

– A program neve: Magyarország segít. Vajon miért segít?

– Több okból. Azért is, mert a magyar nagylelkű nemzet, bármennyire is megkérdőjelezzük ezt sokszor, és rosszabbat gondolunk magunkról a valóságosnál. Két hónappal ezelőtt elvégeztünk egy kutatást a Hungary Helps programról, és megdöbbentő eredményeket kaptunk. Kiderült, hogy a magyarok háromnegyede úgy véli, a szenvedő emberekhez oda kell vinni a segítséget, nem a bajukat elhozni hozzánk. Ugyancsak a magyarok kétharmada rokonszenvez az üldözött keresztényekkel. Úgy gondolják, ez fontos ügy, amely megérdemli a támogatást.

– A kereszténység a közös nevező?

– Mondhatjuk így is. Kutatások szerint világszerte 245 millió keresztényt üldöznek a hite miatt. Ezt felismertük Magyarországon; ez az első ország, ahol kormányzati program indult a megsegítésükre. Időnként megkapjuk a kérdést, hogy ha már idehaza is vannak fejlesztésre váró területek, nélkülöző emberek, akkor mennyiben szolgálja a magyarországi embereket a külföldre irányuló támogatás. A válaszunk pedig az, hogy mi a segítséget visszük oda, ahol a baj van, nem a bajt hozzuk ide. Ez gazdaságosabb megoldás is, hiszen abból a pénzből, amelyből Európában fel lehet építeni egy házat egy migránscsalád számára, számításaink szerint a Közel-Keleten öt házat lehet felhúzni, olyan embereknek, akik egyébként, segítség nélkül esetleg elindulnának az öreg kontinens felé.

– Van kapcsolat az egyházzal is?

– Igen, természetesen. Magyarországon kiváló kapcsolatokat ápolunk a keresztény egyházakkal, számos újjáépítési programunk van szerte a világon. Olyan országokban, mint Irak, Szíria, Jordánia, Libanon, Nigéria, Etiópia vagy Kongó, több helyen is a magyarországi egyházakkal közös támogatási projektben veszünk részt.

Legjobb példa: Észak-Irakban a magyar állam hozzájárulásával és a magyar katolikus hívek adományainak segítségével építettünk fel egy iskolát a menekült gyerekek számára a helyi káld katolikus közösségnek.

– Vannak-e reakciók a megsegített közösségek részéről?

– Egy észak-iraki település a Ninivei-fennsíkon új nevet tett a régi neve mellé. Tell-Aszkuf káld keresztények által lakott falu volt, amíg az Iszlám Állam terrorszervezet meg nem támadta. Aki nem tudott elmenekülni, azt megölték. A dúlás során 900 ház sérült meg, a templomot lőgyakorlatra használták a terroristák. A Hungary Helps egy 580 millió forintos adományt juttatott a közösségnek, amelyből gyakorlatilag újjá tudták építeni a falut.

Ezt követően az 1300 elmenekült családból ezer visszatért. Hálából a település felvette a Magyarország leánya melléknevet.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre