Támadás a dél-szudáni katolikusok ellen

A rimenzei katolikus egyház elleni támadás ezreknek pusztította el az otthonát. Négyen meghaltak.

A rimenzei templom és a mellette fekvő falu elleni támadást november 7-én hajtották végre, mindeddig azonosítatlan fegyveresek – jelenti az ICC.

Eddig senki nem vállalta a felelősséget a támadásért, éppen ezért az indítékra sem derült fény.

A szemtanúk beszámolói szerint a közelben lévő lakóházakat kifosztották és felgyújtották. A helyiek az otthonukból kiszorulva, a környező növényzetben töltötték az éjszakát.

A dél-szudáni kormány eddig semmilyen segítséget nem nyújtott az áldozatoknak, beleértve a biztonsági intézkedések teljes hiányát is.

„A mai napig a bokrok közt alszanak az emberek, mert nem érzik magukat biztos helyen a településeken. A templomba is eljöttek, de itt sincsenek biztonságban. Nincs információnk arra vonatkozólag, hogy a kormány ez ügyben intézkedne”– nyilatkozta Peter Babetimo atya, a templom plébánosa az AfricaNews-nak.

Az erőszakos cselekmények nem új keletűek Dél-Szudánban. Az ország kormányzata elleni lázongások destabilizálták az ország helyzetét. November 12-én kellett volna a szemben álló feleknek aláírni a megállapodást egy új kormány létrehozásáról, az ügymenetet azonban száz nappal elhalasztották.

 

Fotó: Mission Network News

Iratkozzon fel hírlevelünkre