Három önkéntes munkáját ismerték el a Szent Erzsébet Rózsája díjjal

Huszadik alkalommal adták át a kitüntetést

Az idei évben a Nemzeti Színház adott otthont a Szent Erzsébet Rózsája díjátadó-ünnepségnek, melyet immáron huszadik alkalommal rendezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). Az eseményt megtisztelte jelenlétével az államfő felesége, Herczegh Anita, Michael August Blume apostoli nuncius, illetve több egyházi és diplomáciai elöljáró.

„Aki nagyon tud szeretni, segíteni is nagyon akar” – mondta Herczegh Anita köszöntőjében, mellyel Szent Pál Szeretethimnuszára támaszkodva kiemelte a hétköznapokban elrejtett apró szeretet-tettek fontosságát, aminek napi szinten eleget tesznek a mostani és a korábbi díjazottak. 

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége köszöntőt mond a Szent Erzsébet Rózsája díj átadóünnepségén a Nemzeti Színházban 2019. november 19-én. MTI/Illyés Tibor

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntőjében hálás szívvel tekintett vissza az elmúlt húsz évre. Jó kezdeményezésnek nevezte, hogy annak idején a díj létrehozatalát javasolták, és azóta is számos életpéldát méltathatnak e kitüntetéssel. Köszönetet mondott a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának, hogy a díjátadó ünnepség ismét egy méltó és magasztos helyen, szeretetteljes vendéglátással zajlódhat. A hála jeleként az MKPK nevében egy emlékplakettet és egy Szent Erzsébet Rózsája emlékérmet adott át az igazgatónak.

A köszöntő szavak után díjazták az idei három önkéntest. Erős Klára, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntese több községben is tevékenyen részt vett a Karitász helyi szervezetének megalapításában. Ünnepi beszédében elmondta, a közösség ereje segítette a díjhoz, hiszen napi szinten lelki vezetője, családja, barátai segítették, hogy önzetlen szeretetével fordulni tudjon a szeretetre, gondoskodásra vágyók felé.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke átadja a Szent Erzsébet Rózsája díjat Erős Klárának, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesének a Nemzeti Színházban 2019. november 19-én.
MTI/Illyés Tibor

Az idei Szent Erzsébet rózsája díjat a hazai díjazott mellett két belga származású önkéntesnek is odaítélték, név szerint Marie-Rose Pauwelsnek és John Van Mieghemnek, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatóinak, akik 25–30 éven át az iskolai idő alatt két-két hétre diákokat vittek az otthonba, hogy jelenlétükkel a bentlakó fogyatékos emberek felé gondoskodó szeretettel fordulhassanak. Az elismert művésztanárok éveken át kitartó önkéntes munkájukkal számos diák életszemléletére pozitívan hatottak. Köszöntőbeszédeikben mindketten kiemelték a szolgáló szeretet fontosságát.

Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök Erdő Péter bíboros szavait tolmácsolta, aki visszaemlékezett a díj megalapítására, és méltatta annak indokoltságát. A jelenlévőkhöz intézett levelében azt a szeretetből indíttatott tettet méltatta, mely az eddigi díjazottakban és számos eljövendő önkéntes munkájában is megcsillan: ahogy Szent Pál mondja, a férfiak úgy szeressék feleségüket, mint Krisztus az egyházát, az asszonyok pedig engedelmeskedjenek férjüknek. A bíboros levelében felhívta a figyelmet, hogy ez a legszilárdabb szeretet, és ha az emberek ilyen feltétel nélküli szeretettel viseltetnek egymás iránt, nem csak a szűkebb családban, hanem a társadalom számos más területén is, akkor a remény megmarad. 

Marie-Rose Pauwels díjazott méltatása, jobbján Veres András püspök, MKPK elnök, Fotó: Vasárnap.hu

A díjazottak méltatása után, az MKPK által fiatalok számára meghirdetett vers- és novellaíró pályázat díjazottjait tüntették ki. Az ifjú tehetségek közül a legkiemelkedőbb pályaműveket a Nemzeti Színház színészei tolmácsolták a nagyérdemű számára. Az est zárásaként Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház színésze a Csíksomlyói passióból származó Mária monológjával ajándékozta meg a nézőközönséget, mely produkció az emberek szívéig, lelkéig hatolt. Ezt követően a jelenlévők állva elénekelték a Boldogasszony anyánk egyházi éneket, mely korábban a magyar nemzet himnusza is volt.

Az est folyamán befolyt adományokat a bakonyszücsi Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona számára folyósították.

A Szent Erzsébet Rózsája díj 95 mm átmérőjű bronz érem, melynek előoldalán rózsa található, hátoldalán pedig a „Szent Erzsébet Rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia” áll. Pálffy Katalin szobrászművész munkája.

Iratkozzon fel hírlevelünkre