Síita milíciák foglalják el a keresztények földjeit Irakban

Félkatonai síita milíciák és iráni támogatást élvező fegyveres csoportok gyakorolnak nyomást a Ninivei-fennsíkon élő keresztényekre azért, hogy adják el földjeiket – állítja az iraki Kurdisztán egyik parlamenti képviselője.

Fareed Yaacoub keresztény parlamenti képviselő szerint az Iszlám Állam uralma alól felszabadító síita fegyveresek az őshonos keresztény közösségek ellen lépnek fel.

– A Hasd Al-Shaabi félkatonai szervezet tagjai fenyegetéssel és erőszakkal bírják rá a helyi keresztényeket, hogy adják el ingatlanjaikat és földjeiket. Az üldöztetéstől menekülő keresztények jelentős része még haza sem költözött szülőföldjére, máris újabb megfélemlítésnek vannak kitéve – közölte a Linga.org.

Yaacoub szerint az otthonaikba visszavágyó keresztény családoknak mindennapos atrocitást kell átélniük. Az ellenőrzőpontokat uraló síita fegyveresek erőszakosan lépnek fel a keresztényekkel szemben. A férfiakat gyakran be sem engedik a településekre.

A keresztény képviselő szerint egy másik csoport, a perzsa identitással rendelkező shabakok még agresszívabbak. Meghamisított adásvételi szerződésekkel települnek be a keresztények otthonaiba. A központi vezetés már számos ügyben bebizonyította a törvénytelenséget, de a gyengekezű bagdadi kormány akarata nem érvényesül a távoli Moszulban és a Ninivei-fennsíkon.

Törvénytelen eszközökkel vásárolják és adják el földjeinket, anélkül, hogy tudnának róla. Ha továbbra is instabil állapotot tartanak fel a Ninivei-fennsíkon, a keresztények jövője megpecsételődött.

Yaacoub szerint a 2015-ben megalakult keresztény önvédelmi milíciák képesek lennének biztosítani a Ninivei-fennsíkot, ha ezt a bagdadi és erbíli vezetés is támogatná. A képviselő szerint a keresztény területeket helyi önvédelmi alakulatoknak kell megvédenie, és nincs szükség Dél-Irakból és Iránból importált fegyveresek jelenlétére.

Lassan két és fél éve, hogy Moszul és az asszír-szír keresztények ősi földje, Ninive felszabadult az Iszlám Állam uralma alól. A felszabadító iraki hadsereg mellett iráni támogatást élvező síita milíciák, a Hasd Al-Shaabi és a shabakok vették át az uralmat a térség felett. A gyakran bűnszervezetként működő fegyveres csoportok kihasználják a bagdadi vezetés tehetetlenségét és a helyi keresztények távollétét, hogy elbirtokolják a fennsík termékeny területeit.

 

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre