Lengyelország jelentős amerikai támogatást kap a közel-keleti segítségnyújtáshoz

Lengyelország jelentős támogatást kap az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől (USAID) a lengyel szervezetek által folytatott közel-keleti jótékonysági tevékenységhez – közölte Michal Wos, a humanitárius segítségnyújtásért felelős lengyel miniszter.

Wos annak kapcsán nyilatkozott a lengyel közszolgálati rádiónak, hogy a varsói miniszterelnöki hivatalban csütörtökön lengyel-amerikai konferenciát tartanak a humanitárius segítségnyújtásról.

A miniszter felidézte: az USAID és a lengyel partnerek már tavaly aláírtak egy szándéknyilatkozatot, mely alapján most létrejött egy kísérleti projektről szóló egyezmény. – A projekt az észak-iraki vallási kisebbségek, különösen a keresztények támogatását célozza, mindenekelőtt egészségügyi programokkal – közölte Wos.

– Az USAID nyújtotta támogatások révén a humanitárius segítségnyújtással foglalkozó lengyelországi szervezetek évi mintegy 150 millió dollárt érő forrásokhoz jutnak majd – mondta el Wos. A lengyel-amerikai kezdeményezést áttörésjellegűnek minősítette, minthogy Lengyelországnak ezentúl a közel-keleti országoknak szánt segítségnyújtási források többszöröse áll rendelkezésre.

A miniszter egyúttal aláhúzta: a lengyel stratégia éppen a helyszíni, a migrációs nyomást csökkentő segítségnyújtást részesíti előnyben a Közel-Keleten.

Az USAID lengyelországi partnere a kormányzati szervként működő Nemzetközi Szolidaritási Alapítvány (FSM) lesz, ez fogja kezelni az amerikai kormányügynökség által folyósított pénzeszközöket.

(MTI)

Fotó: Lengyelország washingtoni nagykövetsége (Twitter)

Iratkozzon fel hírlevelünkre