Harminc éve indult újra a legendás Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium harminc évvel ezelőtti újraindítása mérföldkő volt a magyar oktatáspolitika történetében – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Márton napi ünnepségén, amelyen idén a gimnázium újranyitására emlékeztek.

Maruzsa Zoltán felidézte: az 1823-ban alapított, a második világháború után bezáratott gimnázium újraindítását 1989-ben a kommunizmus európai bukása tette lehetővé. A nagyhírű iskola újranyitása mérföldköve a magyar oktatáspolitikának, hiszen ezzel vette kezdetét a szabaddá váló országban az egyházi oktatási rendszer újraépítése – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a folyamat a mai napig tart.   

Kitért arra: mára a gimnáziumok 26 százaléka egyházi fenntartású. Ezek az intézmények szakmai teljesítmény terén képesek felvenni a versenyt az állami intézményekkel, sőt, sok esetben jobb eredményeket is érnek el azoknál.

Az erkölcsi, szellemi nevelés terén pedig vitathatatlanul erősebbek, mint az állami gimnáziumok.

Hangsúlyozta: a mai világban az erkölcsi nevelés legalább olyan fontos, ha nem fontosabb mint a szakmai eredményesség.

Az evangélikus gimnázium 1823-ban a Deák téren kezdte meg működését, 1864-ben költözött a Sütő utcába, majd 1904-ben a Városligeti fasorba. Az iskolát 1952-ben államosították, 1953 és 1989 között az Országos Pedagógiai Intézet működött a helyén.

A rendszerváltás idején az egyházak közül elsőként az evangélikus egyház kapta vissza államosított oktatási intézményét. Harminchét év szünet után, 1989. szeptember 2-án indulhatott újra az oktatás az iskolában, miután erről 1988 szeptemberében megállapodott a Magyar Evangélikus Egyház a Művelődési Minisztériummal.

A Márton napi ünnepség keretében Ordass Lajos-díjjal tüntették ki Zászkaliczky Péter nyugalmazott lelkészt és Prónay Sándor-díjjal Bencze Gábor kántor-karnagyot.

Az elismeréseket Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke és Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője adta át.

Forrás: MTI – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre