Szudánban újra bűnösnek nyilváníthatják a templomukat védő lelkészeket

Nyolc lelkész tavaly lezárt ügyét nyitotta meg újra a szudáni bíróság – jelentette az ICC. 2017-ben A lelkipásztorokat 2017-ben tartóztatták le, a vád szerint illegálisan tartózkodtak egyházi birtokon.

Az üggyel foglalkozó kormányzati bizottság – amely az ország minden vallási birtoka és tulajdona fölött irányítást kíván szerezni – utasította a Szudáni Krisztus Egyháza (SCC) nevű keresztény gyülekezetet, hogy „adják át az irányítást” a hivatalos szerveknek; tulajdonképpen afféle padlásseprést végeznének, teljes kontrollt akarnak szerezni az egyház felett.

Amikor a lelkipásztorok ellenálltak a parancsnak, letartóztatták és megbírságolták őket.

Egy évvel később, 2018 augusztusában egy szudáni bíró ártatlannak nyilvánította a lelkészeket és ejtett minden ellenük felhozott vádat. A bíró szerint ez csupán egy adminisztratív szituáció volt, emiatt az ügy nem tartozik büntetőjog hatálya alá.

Annak idején nagy port kavart a döntés és sokan ünnepelték, ugyanis egészen egyedi eset volt, hogy a keresztények mellett döntött a bíróság.

2019 augusztusában azonban a szudáni legfelsőbb bíróság újranyitotta az ügyet, mondván; az egy évvel ezelőtt ítélkező bíró jogtalanul járt el.

Ez annyit tesz, hogy a nyolc lelkészt újra letartóztathatják és újabb tárgyalásokra idézhetik be őket.

A cikk írásakor (novemberben) az ügy még nem zárult le.

Szudán észrevehető lépéseket tesz a demokrácia és a szabadság felé vezető úton, viszont a bírósági szervezetrendszertől még mindig nem idegen a keresztények kifejezett elnyomása.

Amennyiben nem ejtik a kreált vádakat a lelkészek ellen, azzal az újonnan alakult kormány csak azt bizonyítja, hogy a demokrácia mégsem olyan közeli célként lebeg a szeme előtt, mint amennyire azt állítja magáról.

 

Fotó: Kadarka

Iratkozzon fel hírlevelünkre