Két nap alatt bezárták Algéria három legnagyobb keresztény templomát

Október 16-án a hatóságok bezárták a Tafath (Fény) templomot Tizi Ouzouban, egy nappal azután, hogy minden tiltakozás ellenére az ország két legnagyobb templomának ajtajára is lakatot tettek.

Mustapha Krireche, a Tafath templom 150 fős közösségének lelkipásztora (a 150 fő igen nagy számnak minősül Algériában, ugyanis a népesség 99%-a szunnita muszlim- a szerk.) a Morning Star Newsnak tett nyilatkozatában elmondta, mennyire meglepődött a hatóságok intézkedésének gyorsaságán. Azután ugyanis, hogy behívták őt a rendőrségre, visszaérve a templomhoz, már tucatnyi rendőrtiszt a templom főbejáratának lezárásán dolgozott.

„Amint a templomhoz érkeztem, láttam, hogy le akarják zárni, így megkértem az egyik tisztet, egy hölgyet, hogy adjanak egy kis időt nekem megkeresni a kulcsaimat, hogy egy pár dolgot össze tudjak szedni. A tiszt azt mondta nekem, hogy fél órát kapok, ha addig nem érek vissza, akcióba lépnek és lezárnak mindent.”

15 perccel később, azt követően, hogy Krireche elhagyta az épületet, a rendőrök le is zártak minden ajtót a templomon. A lelkész október 15-én értesült arról, hogy a tüntetők tiltakozása ellenére Algéria két legnagyobb templomát is bezárták.

A hatóságok a Tizi Ouzou-i „Teljes Evangélium Protestáns Egyházát” (EPPETO) is értesítették, hogy október 16-án bezárják imaházukat. Az ezt megelőző napon 20 rendőr behatolt a templomba, ahol több mint 300 keresztény gyűlt össze kifejezni szolidaritását a protestáns testvérek felé.

A rendőrök némelyeket ütlegelve, imádkozás közben vonszoltak ki az istentiszteleti teremből.

Az EPPETO közösségének hozzávetőlegesen 700 tagja van, és még 300-an tartoznak hozzájuk, akik a Tizi Ouzou-i tartomány 11 másik, kisebb templomába járnak.

A templom bezáratását a Tizi Ouzou-i tartomány kormányzója rendelte el.

A harmadik eset a makoudai Fény Forrása templomban történt. Az 500 főt számláló gyülekezet Algéria második legnagyobb keresztény közössége.

 

Fotó: Evangelical Focus

Iratkozzon fel hírlevelünkre