Gulyás: Nem kell nyelvvizsga a felsőoktatási jelentkezéshez

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A Vasárnap.hu munkatársa tudósított az eseményről.

„Minden juttatást megkap Budapest, amely a költségvetésben meg lett határozva”

A csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester vendégként jelen volt a legutóbbi kormányülésen. A cél az – hangsúlyozta a miniszter –, hogy „kölcsönösen ismerjük meg egymás álláspontját”. Úgy fogalmazott: a kormány tudomásul veszi, hogy a fővárosi közgyűléssel ütközik az álláspontjuk a különböző fejlesztések tekintetében. De „alkotmányosak vagyunk” – szögezte le. „Minden juttatást megkap Budapest, amely a költségvetésben meg lett határozva.” Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, remélik, hogy „a fennálló nézeteltésések ellenére” korrekt lesz a viszony az elkövetkezendő években.

Plusz 34 milliárd megy az egészségbiztosítási alapba

A miniszter beszámolt az egészségbiztosítási alap több mint 34 milliárd forinttal való emeléséről, amit a kormány támogatott. A döntés azt a célt szolgálja, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatások szélesebb körben legyenek elérhetőek. Példaként említette az emlődaganat vagy a nem kissejtes tüdődaganat kezelésére szolgáló készítmények alkalmazását.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány támogatta a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont megvalósítását nyolcmilliárd forintból. Hozzátette: a kabinet ugyancsak támogatja a Szegedi Tudományegyetemen egy integrált “fejközpont” létrehozását, azaz a jelenleg külön működő arcsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti ellátásokat egy tömbbe vonását, az előkészítésre 450 millió forintot biztosítottak.

Nem kell nyelvvizsga a felsőoktatási jelentkezéshez

A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.

Gulyás Gergely közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta. Közölte: konszenzus most sem volt a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról.

Törökország  Európa legnagyobb szövetségese

Recep Tayyip Erdogan török államfő budapesti látogatásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: Törökország Magyarország szövetségese a NATO-ban és Európa legnagyobb szövetségese a migráció megállításában.

A Törökország területén lévő hárommillió bevándorló Európának megoldhatatlan nehézséget okozna, ha a törökök nem gondoskodnának az ellátásukról – mutatott rá a miniszter, hozzátéve: Magyarország minden szövetségesével és valamennyi nagyhatalommal jó viszonyra törekszik. Elmondta azt is, az elmúlt évben az EU majdnem minden fontosabb vezetője tárgyalt a török elnökkel. Az EU kötelezettséget vállalt Törökország migrációval kapcsolatos tevékenységének komoly anyagi eszközökkel történő támogatására – emlékeztetett.

Vasárnap.hu/MTI