A főváros visszatért a múltba

Megtartotta alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés és aki azt gondolta, hogy valami merőben más, teljesen új következik Tarlós István vezetéséhez képest, az nem csalódott. A városházára visszaköltöztek a 2010 előtti reflexek és módszerek. Lássuk, miben nyilvánult ez meg az alakuló ülésen!

Öt főpolgármester-helyettes

Hogy Karácsony Gergely mennyire az őt támogató pártok szorításában végzi munkáját, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 5 helyettest “választott” magának, ebből négyet delegálnak azok a pártok – az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd -, amelyek a kampányban őt támogatták.

Árulkodó, hogy egyik párt sem tudott annyi önfegyelmet gyakorolni, hogy a város érdekében elálljon a jelölés jogától.

Így lett mától Budapestnek klímavédelemért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese is – bármit is jelentsenek ezek a titulusok. Ráadásul az MSZP és a DK is olyan politikust jelölt Tüttő Kata és Gy. Német Erzsébet személyében, akik saját kerületükben alulmaradtak a polgármester választáson.

Hangzatos látszatintézkedések

A cselekedet nélküli nagy szavak mindig is jellemezték Budapest 2010 előtti vezetését. Erre 2019-ben már az első ülésen is láttunk példát.

Nem tudjuk, hogy mit takar a már sokat emlegetett klímavészhelyzet kihirdetése, ahogyan az is szimbolikus lépésnek tűnik, hogy megszavazták az ellenzék által csak rabszolgatörvénykéntként emlegetett jogszabály alkalmazását

– amellyel egyébként nagy valószínűséggel eddig sem élt a városvezetés, hiszen az leginkább néhány, munkaerőhiánnyal sújtott szektort érint.

A balliberális holdudvar szereplőinek visszatérése

Azt majd a következő hetekben láthatjuk, hogy a fővárosi cégek vezetésével kiket bíz meg az új főpolgármester, árulkodó jel ugyanakkor, hogy a korrupcióellenes intézkedésekről szóló “Ezaminimum” csomagot a közgyűlés ülésén Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója prezentálta.

A tagadás kultúrája

Az már az eddigi nyilatkozatokból is kiderült, hogy mit nem akar az új városvezetés. Ezt ma a közgyűlés is megerősítette. Nem akarnak új épületeket a Ligetbe, nem akarnak mobilgátat a Római partra, nem akarnak Szent István szobrot a róla elnvezett parkba.

Már csak azt kellene tudnunk, hogy ezek helyett vajon mit akar Karácsony Gergely és csapata? Mert ahhoz nem kell városépítő mérnöknek lennünk, hogy belássuk: mindenhová nem lehet fákat ültetni.

Az ellenzék nem egységes

Már a választást követő napokban írtunk arról, hogy Karácsony Gergelynek nem lesz könnyű dolga akkor, ha minden szavazásnál egyben akarja tartani az őt támogató pártokat. Hogy ez mennyire igaz, azt már az első ülésen is láthattuk. Tarlós István végkielégítésének megemelésében ugyanis nem értettek egyet a balliberális pártok. Egy másik érdekesség, hogy

az ismét hatalomhoz jutott formációk annyira “éhesek”, hogy a bizottsági helyek szétosztásakor nemcsak a Fideszeseket, hanem saját emberüket, a IX. kerület polgármesterét, Baranyi Krisztinát is mellőzték. 

A következő 5 év tehát ma végérvényesen elkezdődött, kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre