A keresztény ingatlanok visszaszolgáltatását ígérte a szudáni kormány

Az új átmeneti szudáni kormány felhívást tett közzé, miszerint hazavárják az afrikai országból korábban elmenekült keresztény és izraelita testvéreiket. A keresztény  emberek és az egyházak visszakapják elkobzott ingatlanjaikat - ígérte Szudán vallásügyi minisztere.

Az észak-afrikai kormány hazavárja minden elmenekült polgárát, aki szeretne részt venni az ország újjáépítésében. az új szudáni vezetés külön említette az elmenekült keresztény és izraelita közösségek tagjait.

Először a zsidóknak kellett elmenekülniük, miután Jaafar Al-Numejri 1969-ben katonai puccsal magához ragadta a hatalmat és állami szintű üldöztetésnek tette ki a helyi szefárd zsidó családokat – nyilatkozta Naszr Al-Deen Mafrah vallásügyi miniszter az Asharq al-Awsat hírportálnak.

A szudáni forradalomnak köszönhetően az új polgári kormány a biztosítani tudja az alapvető emberi jogok gyakorlását minden állampolgárnak – tette hozzá a Mahraf miniszter. Hozzátette:

„mindenkit hazavárunk, aki ennek az országnak az állampolgára volt, legyen az keresztény vagy zsidó vallású”.

Mafrah emlékeztetett, hogy Omar Al-Bashir megbuktatott diktátor uralma alatt az állami szintű üldöztetések és népirtások elől menekülniük kellett a szudáni keresztényeknek. A szudáni vallásügyi miniszter szerint a helyi keresztény közösség nem kisebbsége, hanem egyenlő jogú tagjai a társadalomnak, ezért minden jog megilleti őket – közölte a Linga.org.

A szudáni kormány ígéretet tett a hazatérő keresztényeknek, hogy visszaadja korábban elkobzott otthonaikat, földjeiket. Hasonló módon a szudáni keresztény egyházak is birtokukba vehetik azokat az intézményeket, amiket államosított a megbuktatott diktatórikus rendszer.

Naszr Al-Deen Mafrah szudáni vallásügyi miniszter

Mafran szerint Szudánban nincs jelen az Iszlám Állam, viszont a volt rendszer tagjai szélsőséges csoportokat alkottak. Ezek ellen a szudáni hatóságok fellépnek. A szudáni  fiatalokat a megbékélésre és a többi vallás elfogadására fogják nevelni – erősítette meg szándékát a szudáni miniszter az al-weeam.com-nak.

 

Képek forrása: 3ayin.com, aawsat.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre