Törökországban “felejtenék” az európai országok saját dzsihadistáikat

Törökország vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfogott dzsihadistáit – szögezte le Süleyman Soylu török belügyminiszter. Nem vagyunk szálloda senki dzsihadistái számára – jelentette ki a török belügyminiszter hozzátéve, nem tudják az idők végezetéig őrizni a külföldi harcosokat – fűzte hozzá.

Soylu hangsúlyozta a Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonló országok a könnyebb utat választották azzal, hogy megvonták az állampolgárságot az Iszlám Állam tagjaitól. A miniszter elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte ezt a hozzáállást.

Tájékoztatása szerint holland, brit és más országok szélsőségesei is raboskodnak török börtönökben. A tárcavezető nem pontosította, hogy összesen hány feltételezett dzsihadista került Törökország fogságába azóta, hogy október 9-én Ankara katonai offenzívát indított Szíria északkeleti részén.

Azt várjátok, hogy mi adjunk állampolgárságot a terroristáitoknak? – tette fel a kérdést a miniszter egyértelművé téve, Törökország haza fogja küldeni őket.

Számos európai ország megtagadta az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgárai és családtagjaik visszafogadását. Úgy tudni, hogy körülbelül 10 ezer szélsőséges raboskodik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai szövetség fogságában Szíriában.

MTI – Fotó: pixabay.com

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre