Keresztény templom ellen követtek el merényletet Svédországban

A terrortámadás két hete történt. A svéd hatóságok visszatartották az információkat, így a nemzetközi média csak megkésve adott hírt a történtekről.

Két hete Stockholm három különböző pontján történt támadás. Az egyik helyszín egy szír ortodox templom volt – közölte a Spectator.

A közel-keleti keresztény menekültek által látogatott szír templom ellen már több alkalommal is támadást hajtottak végre. A három támadásról a svéd média nem számolt be.

2019 első hat hónapjában az országban száz robbantás történt, mely jelentős emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, ugyanis 2018-ban egész évben hetven robbantásról számoltak be a híradások.

A svéd hatóságok idén már százhatvan támadást hiúsítottak meg. A tavalyi évről nem állnak rendelkezésre adatok, mert a jelenség meglehetősen új, a svéd bűnügyi statisztikák eddig nem tartottak számon ilyen eseteket.

A robbantások jelentős részben különböző, bevándorlók által lakott övezetekben történnek és szakértők szerint komoly fejtörést okoznak a svéd bűnmegelőző szerveknek.

A svéd Dagens Nyheter napilap szerint tíz esetből kilencnél az elkövetők első vagy második generációs bevándorlók voltak, Svédország így a legalacsonyabb bűnügyi statisztikákat mutató országok sorából az egyik legmagasabb erőszakos bűncselekmény-számokat produkáló országgá vált – jegyezte meg a neokohn.hu.

A skandináv államban az elmúlt ötven évben több hullámban érkeztek asszír keresztény családok, akik főleg az iszlamisták támadásai elől menekültek el Irakból és Szíriából. Mára az asszír-szír közösség meghaladta a százötven ezres lélekszámot, erős közösségeket alkotnak szerte az országban. Most viszont attól kell tartaniuk, hogy az elmúlt években érkezett muszlim vallású bevándorlók agresszívan lépnek fel velük szemben.

A Svédországban működő Szír Nemzeti Szövetség nevű közel-keleti keresztényeket tömörítő szervezet már többször feljelentést tett a hatóságoknál, hogy etnikai és vallási indíttatásból követnek el támadásokat a keresztény intézmények ellen, de a svéd rendőrség egyedi esetként és nem kisebbségek elleni támadásként kezeli a hasonló ügyeket – közölte a Voice of Europe.

A svédországi szíriai közösségek számos bombatámadást szenvedtek el. A Södertälje-i Szent Afrém templomot, illetve a Norrköping-i Szent Mária templomot is megtámadták ismeretlen szélsőségesek.

A svédországi szír keresztények egy része attól tart, hogy innen is menekülniük kell, mások viszont saját önvédelmi szervezet létrehozását javasolják.

 

kép: Spectator